Става дума за
Става дума за "спящи акции"

Два милиона българи може да загубят ценни книжа в полза на държавата, алармираха работодатели

Става дума за инициативата на държавата за събуждане на т.нар. „спящи акции“ – безплатни акции от предприятия и боновите книжки от масовата приватизация. Голяма част от гражданите вероятно не знаят за тяхното съществуване, затова и работодателските организации се обявиха против подхода на държавата.

„Това е концепция, която беше отхвърлена от всички организации, а изненадващо за нас сега се появи като проектозакон. Тези акции, придобити по време на масовата приватизация, се съхраняват безплатно в централен депозитар. Проектозаконът казва, че те трябва да се преместят към инвестиционен посредник, където ще се плащат такси и ще се носи риска на инвестиционния посредник“, обясни председателят на АИКБ Васил Велев пред Нова телевизия. Според него няма причина това да се налага, а регистърът дори се запазва.

„За нас аргументите не са ясни. Това е в противоречие на директивата на ЕК за насърчаване на дългосрочното държане на акции, а не бързото освобождаване. Акциите не са придобити, за да търгуват хората всеки ден с тях. Те ги държат, а когато имат нужда от средства, ги продават, или ги държат и получават дивиденти“, обясни Велев. Според него голяма част от акционерите имат стойност на акциите, по-голяма от номинала. Направени са сметки, тъй като повечето от тях са инвестирали в по-големите компании. Именно те са и по-успешните. Така 2/3 от гражданите имат акции със стойност, по-висока от номиналната.

По искане на бизнеса вчера се проведе онлайн заседание на тристраннния съвет, на което бе обсъден проектозакон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД, с вносител Министерството на финансите, съобщиха от МС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви