Петко Маринов започва кариерата си в Бургас
Петко Маринов започва кариерата си в Бургас

Първият треньор носител на наградата „Най-етичен треньор в българските първенства” и треньорът с най-много титли в родния баскетбол – Петко Маринов, днес празнува рожден ден

Легендарният специалист е роден на 11 юни 1949 година в Бургас

Започва спортната си кариера в родния Бургас, в местния Ботев. С отбора на Академик (София) печели две шампионски титли на България. С екипа на ЦСКА триумфира още два пъти в първенството на страната и пет пъти ликува с купата на България. С “червените” два пъти е играл на полуфинал за купата на Европа.

За националния ни отбор има 150 мача. С представителния ни тим се класира на пето и шесто място на шампионатите на Стария континент, съответно в Белград и Лиеж. Определян е за най-добър баскетболист на България.

След приключването на състезателната си кариера се насочва към треньорската професия

И тя също е изпълнена с триумфи. Като наставник на мъжкия отбор на ЦСКА извежда тима до три шампионски титли и до пет купи на България. След това работи три години във Франция. Връща се у нас и със състава на Компакт (Димитровград) печели купата на страната. Следва периодът в Лукойл Академик, където извежда мъжкият отбор до шампионска титла, печели две купи на България, както и трофей от Южната конференция на Европа.

След завръщането в родния Бургас поема женския състав на Лукойл Нефтохимик. Под негово ръководство отборът печели шампионската титла през 2005 и 2006. През този сезон, след двегодишна пауза, възпитаничките на Петко Маринов триумфираха с титлата за 2009. Тимът е с пет шампионски титли и три купи на България.

Маринов е бил и национален селекционер и консултант в националните отбори на България

През последните сезони той продължава да е на треньорската скамейка. С опита и знанията си той е в помощ на младите си колеги в щаба на Академик. Така, както казва големият Петко Маринов, „Животът ми е баскетбол”.
Маринов е част от Идеалния отбор на 70-те години в България.

От името на екипа на Burgasnews.com, му желаем здраве и още много щастливи моменти с любимата игра и любимите хора.
Честит рожден ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви