Така изглежда
В строежа се виждат стаи, стълбища и асансьорни шахти

Клетките на гигантския строеж на плажа Алепу, представян като противосвлачищно укрепление, но изглеждащ като хотел, не са хотелски стаи и ще бъдат засипани под земята. Това заяви днес в Бтв проектантът на строежа арх. Ангел Захариев. Според него стълбището и асансьорните клетки, които се виждат в момента, ще служат за достъп при евентуални ремонти. Те ще бъдат под земята.

Според снимка, появила се в социалните мрежи, обектът ще изглежда така:

Подпорната стена - хотел
Хотел ли ще е подпорната стена

Той заяви, че над сегашния строеж ще има още два етажа и подпокривен трети.

„В рамките на конструкцията се образуват празни обеми (пространства), които заместват свлечената земна маса“, обясни арх. Захариев. На втори етап се предвижда да бъдат изпълнени телата на курортното селище, които са терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа.

До подпорната стена отляво на обекта, също ще има строеж, който да я подпира, каза арх. Захариев. Това се налагало, тъй като след 2-30г. тя ще се срути.

Цялото селище щяло да бъде на няколко нива. Отстъпът от плажа, по проект, ще е на 6 метра.

От разговора с арх. Захариев стана ясно, че под видимия строеж в момента има пилоти от бетон, които са на 20 метра под земята. „Това е конструкция, която включва изливни стоманобетонни пилоти, стоманобетонни стени, колони и плочи, които са изчислени да поемат земния натиск и да възпират движението на земните маси и теглото на бъдещите сгради“, уточни архитектът.

На много от зададените въпроси архитектът не отговори. Той не пожела да покаже как ще изглежда бъдещото вилно селище, като се позова на конфеденциалност. Според него

обектът има акт 16 – разрешение за ползване, не като вилно селище, а като противосвлачищно съоръжение.

Въпросите свързани със законността на строителството са извън нашата компетенция, каза още той.

В момента строитерството е спряно, заради влязлата в сила забрана заради летния сезон и защото в момента гнездят защитените птици пчелояди. На въпрос дали се нарушава защитена зона, архитектът отговори, че свлачището вече било унищожило естественото състояние на терена преди започването на строителството.

Уточняваме, че строежът попада в защитена зона BG0001001 „Ропотамо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002041 „Комплекс Ропотамо” за опазване на дивите птици.

Как е одобрен проектът и кога ще започне втория етап – на тези въпроси архитектът отново отговори, че са извън неговите компетенции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

fourteen + 6 =