Досега са открити 14 култови ями, като се проучват и още
Досега са открити 14 култови ями, като се проучват и още

В к-с „Изгрев“ в Бургас бе открито тракийско ямно светилище от V- IV в. пр. Хр. Обектът се намира до бл. 190, недалеч от църквата „Свети Атанасий“. Той е открит благодарение на намесата на бургаската журналистка Галя Тенева, която, след като разбира, че по време на строителството на нова кооперация са открити керамични съдове с формата на амфори, сигнализира на органите на МВР. Тенева днес получи и почетни грамоти от ОДМВР-Бургас и Регионален исторически музей за откриването на археологическите находки.

Незабавно спряхме строителните работи на новата сграда. Сформирана бе и комисия, която предписа археологически проучвания на мястото. Строителят веднага реагира и имахме достъп до мястото„, каза Милен Николов, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Бургас.

Той подчерта, че строителството на кооперацията е само временно спряно, не е извършено нищо незаконно, а просто по закон при откриване на археологически находки се спира изграждането.

На територията на Бургас има не по-малко от 9 различни исторически обекта от различни епохи –  праисторически, тракийски, гръцки, римски, средновековни и други. Знаехме, че на територията на к-с „Изгрев“ има тракийски находки, но досега нямаше как да ги проучим. Разкопките ни сега показват, че тук са били извършвани едни невероятни ритуали, свързани с ямни светилища„, сподели още Николов.

Научния ръководител на археологическите разкопки ас. Мирослав Класнаков от РИМ – Бургас разкри, че това са първите разкопки в к-с „Изгрев“. Досега са открити 14 култови ями, като се проучват и още. В тях са поставени амфори и урни. Според Класнаков всичко това говори за сериозно обитаване на мястото през древността, като почти сигурно в близост е имало и селище.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen + 3 =