Хората трябва да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Може би колегите от КЕВР не можаха да обяснят добре това, което са направили като изчисления, като методика на база, на която е определена цената на топлинната енергия. Оттам дойде голямото объркване. В резултат на което някой взе абсолютно несъпоставими цифри и направи един извод, че цената на топлинната енергия се увеличава с 22 %. Истината е съвсем различна. Вие знаете, колко важни преговори проведохме с нашите колеги от „Газпром експорт“ и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ, да се увеличи. Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%, спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период„, заяви още министърът.

По думите й това ще се случи от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г.

За да могат хората да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има, ще кажа само следното. Средната цена на топлинната енергия за този регулаторен период е 93 лв., а цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период на база на определената средна годишна прогнозна цена е 80 лв. Оттук става ясно, че цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период ще бъде с 14 % по-ниска от настоящата„, допълни още Петкова.

На въпрос дали ще бъдат върнати пари на хората за парно, министърът заяви, че са направени промени в Закона за енергетиката.

В рамките на тези промени ние много ясно разписахме механизма, на база на който тези средства и този положителен ефект ще се прехвърли върху всички потребители на топлинна енергия и върху българския бизнес„, заяви още министърът.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви