Табаков и Манолова поискаха ясни и навременни мерки в подкрепа на туризма
Табаков и Манолова поискаха ясни и навременни мерки в подкрепа на туризма

Председателят на комисията по туризъм към Общински съвет Бургас и председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова откриха кръгла маса по проблемите на туризма с туристическия бранш. Зала „Георги Баев“ на Морското казино се изпълни с представители на фирми и организации, свързани с туризма, които имаха конкретни желания и общи проблеми в сферата си, след като тя бе една от най-силно засегнатите от пандемията от COVID-19.

От първо лице успях да чуя за проблемите и предложенията на туристическия бранш. Чрез тях ще съгласуваме нашите 19 мерки в програмата ни срещу последствията от COVID-19, която ще трае 19 месеца. Нашият икономически план ще бъде надграден с идеите от тази кръгла маса. Най-сериозният проблем сега е как да върнем туристите и чартърите полети. Летателната програма на бургаското летище показва едно сериозно намаляване на самолети с туристи. Видях информация и от международни агенции, които сега рекламират кои са безопасните дестинации и очаквах България да е сред тези държави, но не присъствахме. Точно сега Министерство на туризма трябва да подкрепи бранша. Бизнесът е готов. Въпросът е дали държавата е такава с адекватни мерки и подкрепа„, каза Манолова.

Според нея мярката „60 на 40“, която хората очаквали да се превърне в „80 на 20“ или „80 на 0“, трябвало да продължи, защото реално много малък процент от туристическия бранш се е възползвал от нея. Като пример тя даде Словения, където всички граждани щели да получават ваучери от 200 евро, за да се посетят туристическите места в собствената си държава. Проблемът с електронните визи за туристите от Русия и Турция също стоял нерешен.

Като председател на Комисията по туризъм към Общински съвет-Бургас бях поканил представители от различни туристически сфери – туроператори, екскурзоводи, превозвачи, хотелиери и ресторантьори. Смятам, че срещата бе изключителна ползотворна, защото въпросите, които бяха повдигнати от присъстващите, бяха такива, които като председател на комисията мога да придвижа. В залата присъстваха представители на туристически комисии и от общините Созопол, Царево и Приморско. Благодаря и на Мая Манолова, която като председател на „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман, е много добре запознат със законите“, сподели Живко Табаков.

Манолова и Табаков не пропуснаха да коментират и темата със скандалното строителство на „подпорна стена/хотел“ на Алепу. Мнението и на двамата бе, че подобни обекти само отказват българските туристи да посетят Черноморието ни.

Институциите трябва да дадат ясен знак по отношения на скандалния строеж в Алепу. На всички е ясно, че не става дума за подпорна стена, а за хотелски комплекс, разрешен от конкретни лица от РДНСК. Искаме спешни категорични мерки, а виновните лица да понесат своята отговорност„, призова Манолова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви