Така изглежда
Така изглежда "подпорната стена" на Алепу

Граждани от Созопол, Черноморец и Атия се събраха тази сутрин на спонтанен протест срещу строителството в местността Алепу.

Скандалът тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как масивна конструкция , вероятно бъдещ терасовидно разположен хотел, се е появила там, където е трябвало да има само брегоукрепително съоръжение.

Лично шефът на Дирекцията за независим строителен контрол Иван Несторов, по нареждане на Върховната административна прокуратура, беше вчера в Созопол, за да проучи нещата на място. Ден по-рано от РДНСК Бургас направиха инспекция на строежа на плажа, известен като Шофьорския и заявиха, че нарушения няма.

„Обектът няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение“, обеща Несторов. Очаква се неговият доклад да е готов до 7 дни.

Още от 2017 г.  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции –  „Алепу Вилидж“ и „Алепу Бриз“, а укрепителните работи са съпътстващи дейност, която е трябвало да бъде извършена на първи етап от строителството на комплекса. След като е установено, че става въпрос за защитена зона, където гнездят защитени птици – пчелояди е разпоредено строежът да бъде спрян и да се извърши само брегоукрепването.

Специалисти  обясниха, че то е трябвало да бъде във вид на стена под нивото на терена, а от най-високата й точка до плажа е трябвало да има склон от земна маса.

Само с една нотариално заверена декларация инвеститорите са заявили в общината преди години, че няма да изпълнят това, а ще строят курорт.

Освен това, с решение на общинския съвет, община Созопол,  при управлението на Панайот Рейзи, се е отказала от своята собственост в имота. А съществуващият по кадастър имот пред строежа, предвиден за улица е изчезнал от документите.

Природозащитници твърдят, че всъщност свлачището е било  умишлено активирано  – чрез сондажи и запълване на отворите с вода, за да се оправдае строежа на подпорната стена.

Инвеститори на ваканционния комплекс са три частни фирми -„Бриз 2000“, „Алепу Вилидж“ и „ГБС турс“. Последната   – дъщерна на голямата строителна компания „Главболгарстрой“, е и изпълнител, а освен това е и концесионер на плажа. Преди дни „ГБС турс“ се похвали, че това лято чадърите тук ще са безплатни.

Строежът на ваканционното селище,  наричан „укрепване“на Алепу,  бе спрян от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения. Но  работата е продължила и сериозно е напреднала.  Вижда се, че се оформят стаи, асансьорни клетки и стълбища.

Междувременно  bTV откри в Имотния регистър обектът фигурира като  терен от над 7 хил. кв. метра, който е предназначен за курортен комплекс, като има и учредено право на строеж за 25 имота с жилищно предназначение – апартаменти с площи от 35 до 170 кв. м.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че на мястото се вижда „стоманобетонна конструкция с „обеми“, а не с хотелски стаи и че има различни видове укрепвания“. Ако се окаже, че районната дирекция не си е свършила работата добре и е изнесла данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност“, закани се Аврамова пред бТВ.

Така стартира строежът на "подпорната стена"
Свлачището е било умишлено предизвикано

ПЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО

„Пълни глупости са, че ще се строи до „Алепу“, това е защитена зона“,  Това са думи на бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи от лятото на 2015 г. , когато пътят до плажа бе отрязан с бариера.

 „Всички слухове за бетон няма смисъл да ги коментирам. Поставихме оградата, защото първо, че пътният участък се нуждае от ремонт и второ, ако някой от тези хора, които ходят на плажа, се удави, не знам кой ще носи вина.

Пътят е лош, а хората карат много бързо, защото отсечката е права. Така стават белите. В момента този път не е нужен за никой. Не виждам къде е проблемът. Никога няма да има строителство тук.

Двете екологични единици – блатото Алепу и дюните, са защитени“, обяснява още кметът.

Януари 2019: „На „Алепу“ строителството е първа категория и е под надзора на Министерството на регионалното развитие и на Дирекцията по национален строителен контрол. Там документите са одобрени от МРРБ. Това не е в компетенциите на кмета на общината“, обяснява пред Нова тв кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Подписът на бившия кмет стои под разрешението за строеж, издадено на 10 септември 2018г.

Използвани са материали от в. Сега, Бтв, Нова ТВ и БНР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви