Св. Доротей починал в Одесос
Св. Доротей управлявал църквата 50 години

На 5 юни почитаме паметта на светец, който предпочете мъченическата смърт на територията на България. Свети Доротей стоял начело на църквата в продължение на цели 50 години.

При царуването на нечестивия римски император Диоклетиан, епископ на град Тир бил свети Доротей.

Когато нечестивият цар повдигнал жестоко гонение срещу християните, Доротей оставил своя пост и се криел в отдалечени места. Но с възцаряването на император Константин Велики, когато в Църквата настъпило успокоение, светителят отново се върнал на поста си в Тир и покръстил много езичници.

Животът на Доротей продължил до времето на император Юлиан Отстъпник.

Възкачил се на престола, Юлиан отначало преследвал християните не открито, заповядвайки на началниците на области, по всякакъв начин да ги притесняват и измъчват. Тогава свети Доротей, виждайки, че срещу вярващите се надига ново гонение, отново оставил катедрата на Тирската църква, избягвайки по този начин от ръцете на мъчителите.

Доротей отишъл в Мала Азия, но и там не се укрил от идолослужителите. Той бил хванат от поддръжниците на царя в град Уд. Като претърпял различни мъчения, в страданията той починал на сто и седем годишна възраст.

Изучил в съвършенство както светските, така и духовните науки, свети Доротей оставил след себе си различни съчинения на гръцки и латински.

Свети Доротей бил заловен, измъчван и накрая екзекутиран. Това станало на 5 юни 361 година в древния град Одесос, днес Варна.

В историята на християнството личността на Свети Доротей остава с написаните първи жития на Свети апостоли и на 70-те Христови ученици, както и на старозаветните пророци.

Имен ден празнуват: Доротей, Доротея, Дори, Дорина, Дориана, Дориан.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eighteen − eleven =