От днес до 10 юни започва нова акция на КАТ на територията на цялата страна. Полицаите ще следят за използването на обезопасителни колани и детски столчета в автомобилите, както и носенето на каски от велосипедистите и мотоциклетистите. Това стана ясно на брифинг на Пътна полиция.

Специализираната полицейска операция се предприема поради големия брой нарушения на водачи и пътници, неспазващи тази част от закона.

Установени са 916 случая на водачи и пътници без колани и каски през изминалата акция, която се състоя от 29 до 31 май в малките населени места. Засечени са и 156 неправоспособни шофьори, като от МВР увериха, че за непълнолетните сред тях също ще се вземат мерки и ще бъдат уведомени представителите на Детска педагогическа стая.

Общо всички установени нарушения на Закона за движение по пътищата са 8 951, стана ясно още на брифинга.

Наблюдава се спад на тежките пътнотранспортни произшествия след напрежението, породено от падането на противоепидемичните мерки. От началото на годината до днешна дата са загинали с 45 по-малко души на пътя в сравнение със същия период миналата година.

Тежките катастрофи са с 448 по-малко, а ранените – с 601. Спадът в броя на инцидентите се дължи и на рестрикциите във връзка с пандемията от COVID-19.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × four =