Градежът е спиран и възобновяван вече няколко пъти

Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас извърши оглед на брегоукрепването на плаж Алепу. Според проверяващите изграждащата се четириетажната масивна постройка, чиято снимка вчера подпали социалните мрежи, не била изграждащ се хотел, а подпорна стена. Това, което пък приличало на стаи, всъщност били обеми. Хотелската част щяло да има, но тя щяла да бъде изградена като втори етап и ще се намира пред и над мястото, като стъпаловидна структура.

Строежът е разрешен през 2018-а година. Има разрешение за етапно строителство. Първият етап представлява изградената стоманобетонова конструкция. Това е подпорна стена, която придържа всички земни пластове зад нея. Регламентирана е в разрешението за строеж в тази етапност. Установяваме, че този етап е завършен. Вторият етап от разрешеното строителство предвижда изграждане на сграда в източна посока от изграденото подпорно съоръжение. До момента не са започнати дейности по неговото изграждане„, каза Милен Ненчев, директор на РДНСК- Бургас пред журналисти.

Според него четирите нива, които са изпълнени към този момент не са сграда, а все още строеж на подпорна стена. Обемите, които се виждали в нея пък не представлявали стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея.

„Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, ще бъде под нивото над терена„, каза още Ненчев.

Инж. Калоян Костов от Строителен надзор допълни, че строителство било само една сурова стоманобетонна масивна конструкция, която играела единствено укрепителна роля на този етап. В момента се извършвал и мониторинг на съоръжението.

Когато мониторингът установи, че свлачището е укрепено няма да има проблем да се продължи с втория етап. Тогава, след проучване на необходимите разрешителни, ще се стартира и той. Считаме, че това, което е направено в момента, отговаря на нормативните изисквания. То ще бъде вградено в бъдещия строеж. Допустимо е по действащата нормативна уредба и тя е спазена изцяло„, каза още той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви