Паметникът на Ботев в Морската градина
Паметникът на Ботев в Морската градина

С венци и цветя от 11.00 часа признателните бургазлии ще се преклонят пред героичната саможертва на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Честванията ще започнат в 10.00 часа с патриотична и възрожденска музика, а в 11.00 ч. празнични маршове в изпълнение на Бургаския духов оркестър ще ознаменуват началото на тържествения ритуал пред бюст-паметника на Ботев в Приморски парк.

Тази година се навършват 144 години от героичните събития на 2 юни 1876 година,

когато в подножието на връх Вола войводата Христо Ботев пада, покосен от куршум. 144 години след това, обаче, словото му остава безсмъртно, за да ни напомня що е дълг, саможертва и любов към Родината.

На тази паметна дата признателните поколения отдават почит към живота и делото на Христо Ботев и на хилядите знайни и незнайни герои, участвали в българската национална революция и отдали живота си за свободата на България.

Всенародното поклонение на връх Околчица няма да се състои заради противоемидимичните мерки.

Община Враца организира щафета, която ще започне рано сутринта от козлодуйския бряг на Дунав, ще премине по стъпките на героичната чета и ще завърши около 12 часа край паметника на връх Околчица. В нея ще участват спортисти от всички клубове в града.

Кметът на Враца отбеляза, че с инициативата искат да продължат без прекъсване традицията на Националния туристически поход „Козлодуй-Околчица“, който също бе отменен заради кризата с коронавируса. Той призова всеки, който желае, да се преклони пред Христо Ботев и героите на България, да се изкачи до върха във Врачанския балкан и поднесе цветя пред паметника с опълченския кръст, но при спазване на наложените противоепидимечни мерки.

Точно в 12 часа в цялата страна сирени ще оповестят „минута мълчание“ в знак на почит пред великия син на България и всички, геройски отдали живота си на свободата и независимостта й.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × two =