В света има шантави автомобилни закони
В света има шантави автомобилни закони

В Австрия могат да ви глобят за превишение на скоростта, като това бъде определено без радар. В Китай трябва да карате шофьорски курс, за да получите право на управление на автомобил за страната. А в САЩ горилите могат да се возят в кола, но само на седалката до шофьора. Представяме ви най-странните автомобилни закони на планетата.

Шофиране без дрехи
Германия е либерална страна, особено когато става дума за избор на дрехи при шофиране. И тъй като автомобилът е частна собственост,  можете да пътувате и гол. Разрешено е дори да се кара кола без обувки, но все пак на шофьорите се препоръчва да обуват нещо удобно. Защото, ако карат боси и катастрофират по своя вина, застраховката им отпада.

По бански зад волана
В щата Кентъки (САЩ) жените имат право да карат автомобил по бански, но само ако имат под ръка средство за самозащита. Другият вариант е да бъдат придружавани от поне двама полицаи.

Дясната ръка върху автомобила
Ако наблизо няма бензиностанция, а на шофьорът му се ходи по нужда, в Англия няма проблем да спре и да се облекчи, но при едно доста странно условие. Водачът има право да спре край пътя, но задължително трябва да застане до задната част на колата и дясната му ръка трябва да е поставена върху автомобила. Не се споменава какво е разрешено, ако водачът е жена!

Силите на природата
Пътешествайки из Исландия, трябва да бъдете готови за сблъсък с природата, която  е непредсказуема за този район . Пепел от вулкан и екстремни пориви на вятъра са нещо обичайно. Заради релефа на Исландия пътуването на някои места е позволено само с автомобил със задвижване на четирите колела.

Предпазни колани за кучета
Ако пътувате с домашния си любимец из Италия, то не бива да забравяте, да го пристегнете с предпазен колан. В Германия кучето се счита за „товар“ и там коланът не е задължителен, но животното задължително трябва да бъде защитено от падане в случай на рязко спиране.

Само с местна шофьорска книжка
В Китай, например, нямате право да управлявате автомобил, дори да имате международна шофьорска книжка. За да получите разрешение, трябва да се обърнете към местните власти. След това се явяване на теоретичен изпит и ако го покриете, подавате нова молба, която може и да бъде отхвърлена. Всичко това отнема доста време и затова туристите предпочитат да наемат велосипед или кола с шофьор, за да се придвижват.

Камилите са с предимство
В ОАЕ камилата е символ на висок статут, като уважението към тези животни е намерило отражение дори в правилника за движение по пътищата. Там камилата винаги е с предимство.

Тубите за бензин са забранени
От съображения за безопасност в Хърватия и Чехия е забранено да се превозват туби за бензин. Задължително обаче в колата трябва да има комплект резервни крушки.

Горилата – само до шофьора
В Минесота (САЩ) горилите имат право да пътуват в автомобил, но само ако се намират на предната пътническа седалка. Ако животното се вози отзад, водачът ще бъде глобен.

Глоба за превишена скорост, но без радар
Екипите на австрийската пътна полиция имат право да глобят водача за превишена скорост, без да им се налага да използват радар или друг уред за засичане. Служителите на реда преминават специално обучение, което им позволява визуално да определят скоростта на автомобила. Този принцип се използва на местата, където ограничението на скоростта е 30 км/ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 + 15 =