Пламен Дишков години беше в чужбина
Съдът оневини Кела за убийството на Мастара

Окръжен съд – Бургас оправда Пламен Дишков с прякор Кела за убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара на 21.11.2002 г., в гр. Бургас. Обвинението беше в предумишлено убийство, а

Дишков и Тодор Неделчев-Недьо бяха обвинени като поръчители и помагачи обвинен на физическия убиец Бойко Стоянов, когото склонили да извърши престъплението.

Според обвинението те осигурили 3 000 лева, малокалибрена пушка, 5 броя патрони за нея, давали съвети и указания на Стоянов за начина на действие при извършване на престъплението и за заличаване на следите след това.

Тодор Неделчев също беше обявен за невинен.

Той беше обвинен за това, че на неустановена дата съхранява, предава и пренася оръжието – малокалибрена пушка с оптически мерник, 5 броя патрони с два пълнителя за гореописаната пушка на Бойко Стоянов, както и че на 25.11.2002 г., му предава сумата от 10 000 (десет хиляди) щатски долара в левова равностойност – 19 745, 90 лева.

Окръжен съд – Бургас отхвърли предявените от Р. С. и Й. С. граждански искове от по 100 000 лв. против Пламен Дишков и Тодор Неделчев, като недоказани.

Съдът отхвърли и предявения от Й. М. граждански иск за сумата от 150 000 лв. против подсъдимите, като недоказан.

Това е 6-ти поред съдебен състав, който гледа делото, което за втори път бе на първоинстанционно съдебно следствие.

В своите пледоарии защитниците изразиха тезата, че не се доказва съпричасността на двамата подсъдими към инкриминираното деяние и предявеното обвинение от страна на прокуратурата е разколебано.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

Бойко Стоянов бе осъден на 20 г. Той изтърпя по-голямата част от наказанието си и през 2015 г. излезе от затвора условно предсрочно.

Дишков и Неделчев бяха първоначално осъдени съответно на 20 и 16 г. лишаване от свобода, но след това ВКС отмени присъдите и на двамата, а разследването срещу тях бе възобновено. Така се стигна до нов процес 14 г. след убийството.

39-годишният Димитър Стаматов – Мастара беше собственик на месарска фирма и близък приятел на Димитър Желязков – Очите. Той беше убит с един изстрел от снайпер в сърцето на 21 ноември 2002 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви