Представителите на десетте елитни клуба от Националната баскетболна лига предложиха новият сезон при мъжете да стартира на 10 октомври, като тази дата може да бъде променена с оглед епидемичната обстановка в страната. Това решение беше прието на провелото се заседание на Общото събрание на лигата. Разискваха се над 10 важни въпроса за следващия сезон.

След дискусия и гласуване с 8 гласа „за“ и 2 – „против“ бе решено броят чужденци, които може да използва всеки отбор от НБЛ едновременно на терена, да остане същият, както и през миналия сезон – трима.

Задължително присъствие на двама български баскетболисти по всяко време в игра остава в сила.

„В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст (родени през 2001 г.) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1997 г.) за сезон 2020/2021. За следващия сезон 2021/2022 двама състезатели до 20-годишна възраст (родени през 2001, 2002) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1998 г.) Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФБаскетбол.“

Единодушно бе прието финансовите параметри за участие в НБЛ да останат непроменени.

Заявки за участие в лигата за сезон 2020/2021 ще се приемат в срок до 15 юли.

С 6 от 10 гласа „за“ бе прието да бъде запазен досегашният формат на шампионата в НБЛ – „3 етапа на разменено гостуване, като в третия етап класиралите се на по-задно класиране са домакин“.

След гласуване с 8 на 2 гласа бе решено „форматът на турнира за Купата на България да остане под формата на турнир – „Финална осмица“ с дирижиран жребий за четвъртфиналите и пълен жребий за полуфиналите. Домакин на турнира да бъде определен чрез жребий. Кандидатите трябва да покрият следните изисквания: подсигуряване на зала, заплащане на всички съдийски разходи, секретарски апарат, лекар и охрана.“

Президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността Генерален мениджър на НБЛ Георги Глушков представи пред представителите на клубовете възможността за сформирането на международна регионална лига – България – Северна Македония – Гърция.

Решенията на ОС на НБЛ ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на БФБаскетбол, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се УС да се събере до средата на месец юни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви