Николай Желязков ще замени Силвано Пранди начело на мъжкия национален отбор по волейбол след една или две години, като продължи методиката, по която работи италианецът. Това е основната идея на Българската федерация по волейбол и новия президент Любомир Ганев.

„Няма да има други чужденци в щаба. Идеята е да има приемственост – по начина на работа и по методиката на работа. Желязков застава до Пранди и след една, максимум две години, той ще го измести, за да бъде селекционер на националния отбор. Договорът на Силвано ще е за 1+1 година, тъй като той самият беше декларирал, че няма как да поеме в дългосрочен период“, заяви пред bTV Ганев. Самият той през януари 2020 година клонеше повече към избора на българин за селекционер на „лъвовете“.

„Направеното от Пранди трябваше да бъде продължено. За нас този избор е правилен. Приет е добре от състезателите и методиката му е успешна. Най-логичното беше италианецът да подготви българин, като идеята е след това Силвано Пранди да стане да отговаря за цялото мъжко направление. Да бъде като наблюдаващ треньор. Подобно ще бъде и при жените“, разкри още президентът на БФВолейбол.

Вторият период на Силвано Пранди начело на националния тим на България не се увенча с големи успехи. Той не успя да класира националите на олимпийски, а решението му за важния квалификационен турнир във Варна да не разчита на едни от най-опитните играчи – близнаците Георги и Валентин Братоеви, центъра Николай Николов, диагонала Николай Учиков и либерото Владислав Иванов, предизвика редица полемики. Под ръководството на Пранди националите отпаднаха на осминафинал на европейското първенство през 2019 година, записвайки най-лошото класиране на тима от 14 години насам. В Лигата на нациите тимът ни остана на 12-о място.

„Вие гледахте ли двете квалификации и въпросния мач с Бразилия? Момчетата играха силно. Отдавам слабия резултат на европейското на психологическия срив, че загубихме олимпийската квалификация“, защити го президентът и добави:

„Силвано след олимпийската квалификация каза, че няма да има мотивация да води отбора. Това, което го задържа, беше идеята за приемственост, че може да даде своя опит на български наставник. Новото начало не означава само чисто нови хора. Важното е да имат новите виждания, които имаме от федерацията“.

Ганев прогнозира, че ще бъде трудно да се заменят оттеглилите се от мъжкия национален отбор Виктор Йосифов и Теодор Салпаров, като за момента не вижда равностойна алтернатива на либерото. За Ганев връщането на Матей Казийски в националния тим не е затворена страница. Той все пак прехвърли топката в полето на треньора на тази тема.

След като през март 2020 година зае поста на президент на Българската федерация по волейбол, Любо Ганев разкри, че се допитва за съвет до предшественика си – инж. Данчо Лазаров. „Комуникирам си с него. Много пъти сме коментирали относно организацията на работата. Нямам никакъв проблем. И на ръководния фактор трябваше да има приемственост“, заяви той.

Едно от първите му решения като президент беше отмяната на правилото родни волейболисти до 21 години да нямат право да играят в чужбина. „Много пъти съм бил против взети решения на Управителен съвет. Когато един колектив вземе едно решение с мнозинство, занапред ти трябва да защитаваш това решение. Замисълът имаше благородна цел, но физическото му прилагане можеше да доведе до предпоставка, че утре, ако решиш на съд, то да не бъде признато“, каза Ганев.

Той е категоричен, че идеята женският тим на Марица да играе не у нас, а в а турското първенство, по-скоро няма да се осъществи. А спирането на шампионата при мъжете заради пандемията от коронавирус е било наложително, за да може български тим да играе в Шампионската лига.

„В края на март беше ясно, че извънредното положение ще бъде удължено, нямаше друга опция. Всички трансферни сертификати на играчите изтичаха на 15-и май. Когато пък отложиш за есента довършването на сезона, то това вече няма да е същият отбор. Може да се картотекират други играчи, които да подсилят клуба. Никой от клубовете нямаше да получи финансиране и от ММС. Всички клубове бяха за прекъсване на шампионата и оставаха 2 възможности: да има или да няма шампион. Оставаха само 2 кръга преди края на редовния сезон. При жените Марица имаше само 1 загубен гейм. При мъжете – отборът, който водеше с 6 точки преднина и голяма разлика в спечелените геймове, беше Нефтохимик. Рискувахме и възможността да нямаме отбор в Шампионската лига. Жалбата на Хебър е входирана и ще бъде разгледана на следващото събрание. В правомощията на Българската федерация по волейбол е да своевременно да променя правилника за провеждане на шампионата“, каза Ганев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви