Караниколов коментира, че България имала потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия
Караниколов коментира, че България имала потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия

Голяма част от секторите в икономиката не спряха по време на ограничителните мерки заради епидемията от новия коронавирус, работната сила е в кондиция. Мярката „60:40“ запазва около 240 000 работни места. Това увери министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНР.

Той акцентира, че прогнозната безработица е около 8%, което според него означава, че без мярката „60:40“ сега безработицата в страната е щяла да бъде около 18 на сто.

Караниколов коментира още, че България имала потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия, като от началото на 2020 г. били сключени споразумения за инвестиции в размер на 220 млн. лв.

„За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка за намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции“, отбеляза той и допълни, че намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес на 9% е временна мярка, докато секторът се възстанови.

Във връзка с европейските средства, които се предоставят на страните членки, икономическият министър посочи, че те били обект на сериозен контрол, като имало европейски прокурор, който щял да отговаря за измами с тези средства. „Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции“, коментира Караниколов.

Във връзка със създаването на държавната петролна компания той отбеляза, че властта създавала държавно предприятие, а не търговско дружество, като то ще има бюджет от държавата по отношение на задачите, които досега държавният резерв имаше по управление на тези обекти, където се съхранява гориво.

„Те досега не бяха допустими на свободния пазар за участници, тъй като не се водеха данъчни складове. С освобождаването на тези обекти и възможността да влязат повече участници, считаме че ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво“, обясни Караниколов и увери, че държавните бензиностанции нямало да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет.

„Държавното предприятие ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит“, уточни икономическият министър. Караниколов беше категоричен, че със 100 бензиностанции държавата не можела да бъде монополист на пазара на горивата.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − eighteen =