Тръмп нареди и прочуване накитайски компании
Тръмп нареди и прочуване накитайски компании

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му скъсва отношенията със Световната здравна организация (СЗО).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че страната му ще „прекрати“ отношенията си със Световната здравна организация и ще „прекрати“ финансирането на СЗО с оглед на предполагаем „пълен контрол“ на международната здравна агенция от Китай.

„СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи“, изтъкна американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи „тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве“, подчерта Тръмп, цитиран от БНР и световните агенции.

„Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус“, заяви той.

Президентът на Съединените щати също така издаде официални прокламации за „защита“ на американските университети и финансови пазари от „китайски шпиони“.

Тръмп отбеляза, че „жизненоважните университетски изследвания“ трябва да се пазят от някои китайски студенти и изследвания, тъй като за Китай е известно, че „краде индустриални тайни“.

Освен това президентът каза, че финансовата система на САЩ трябва да бъде защитена и че той ще нареди проучване на китайски компании, регистрирани на американските борси.

 

Доналд Тръмп посочи, че иска американските инвестиционни компании да дават на клиентите си еднаква информация за всички компании, в които влагат парите си.

Той разкри, че администрацията му ще започне процес на премахване на политическите изключения, които предоставят на Хонконг специално отношение. Тръмп настоя, че Хонконг вече не е „достатъчно“ автономен, за да може да получи специално третиране от страна на САЩ.

Президентът на САЩ добави, че американското правителство също така ще започне преразглеждане на консултативния съвет за пътуване на Държавния департамент по отношение на Хонконг поради „повишената опасност от следене“.

Малко по-рано вчера британският министър-председател Борис Джонсън и американският президент Доналд Тръмп заявиха, че планът на Китай да наложи законодателство за националната сигурност в Хонконг би подкопал автономията на района и модела „една страна, две системи“. „Лидерите заявиха, че планът на Китай да наложи законодателство за националната сигурност в Хонконг противоречи на задълженията му съгласно китайско-британската съвместна декларация и би подкопал автономията на Хонконг и рамката „една страна, две системи“, посочи в изявление канцеларията на Джонсън след телефонния му разговор с Тръмп.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen + fourteen =