Пробегът на мира в Созопол
Пробегът на мира в Созопол

Пробегът за мира мина през Созопол. Председателят на „Peace run“ Костадин Виглов, представители на сдружението и отборът на Пробега внесоха Факела на мира в сградата на Общинска администрация, където бяха посрещнати от кмета Тихомир Янакиев.

На срещата те споделиха много идеи и световни примери за опазване на мира и ролята на спорта. Всички се обединиха около твърдението, че спортът е мощен катализатор на ума, който изчиства духа.

Факелът на мира се отправи към централната градска алея
Факелът на мира се отправи към централната градска алея

След срещата, с горящ факел, те се отправиха към централната алея, където Тихомир Янакиев, Георги Пинелов и организаторите „Peace run“откриха специално изработена за повода плоча „Дърво на хармонията, мира и приятелството“. Тя е поставена до маслиновите дръвчета, които бяха засадени в Деня на Европа от кмета и председателя на Общински съвет.

Община Созопол е единствената в страната, която тази година получава този приз след като изпрати своето послание за мир в четири направления: рисунка на деца, ученическо есе, видео послание, посаждане на дървото на мира.

Всички деца, писали есе на тема „Мир“, получиха почетни грамоти от Сдружение Peace run България и подаръци от председателя на Общински съвет, а автора на едно от тях – Теодора Филева бе наградена с медал „Почетен факлоносец на мира“.

Организаторите споделиха, че нейното есе ги е развълнувало изключително много и именно в него са открили погледа на основателя на Пробега Шри Чинмой.

Медал за Теодора Филева
Медал за Теодора Филева

Пробегът на мира символизира всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят.

Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

На 1 март 2020г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата обстановка в света, но това предизвикателство не попречи на Община Созопол да се включи виртуално

„Добрите примери, които давате, са важни и дават плодове. Това е важно за всеки град. Ние виждаме това в децата, които тъй дейно се включиха във виртуалния пробег на мира“, заяви зам.-председателят на Peace run Виолета Ангелова.

Пробегът за мир е преминал през 150 държави с над 600 000 км, което е приблизително 15 обиколки на земното кълбо

Децата на Созопол бяха изключително щастливи от факта, че имената им бяха записани до тези на факлоносците през годините, а именно Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис и много други.

Пробегът за мир премина през 150 държави
Пробегът за мир премина през 150 държави

Организаторите поздравиха всички присъстващи с песента „Peace run“, композирана от основателя Шри Чинмой, а за финал учениците в един глас изрекоха своето послание :

„О, мечтатели за мир, елате,

Нека вървим заедно.

О, любещи мира, елате,

Нека бягаме заедно.

О служещи на мира, елате,

Нека пораснем заедно!“

и в знак на мира, пуснаха в небето 2 бели гълъба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 5 =