Украинката е убита в хотел
Украинката е убита в хотел "Българска роза"

Бургаският апелативен съд /БАС/ заседава в болницата във връзка с вярката на мъжа, заклал жена си в Сл. бряг.

БАС потвърди мярката на неотклонение „задържане под стража“ на Павел Г., обвинен за умишлено причиняване на смъртта на неговата съпруга – 61-годишна украинска гражданка Т.Г.

Престъплението е извършено на 21 май 2020 г. в хотел „Българска роза“, в Слънчев бряг. Мъжът е задържан в ареста с определение на Окръжен съд – Бургас, което той обжалва пред въззивната инстанция.

Непосредствено преди обявения час на съдебното заседание бяха представени медицински документи, че обвиняемият е бил приет по спешност в „УМБАЛ Бургас АД и настанен за лечение на диабет.

След получаване на писмена медицинска документация удостоверяваща способността на задържаното лице да участва в съдебното производство лично и, за да не се отлага

съдебното заседание, то беше проведено в болничната стая на ендокринологичното отделение, в което се лекува обвиняемият.

Присъстваха съдебният състав, прокурорът, защитникът, обвиняемият и секретар – протоколистът на Апелативен съд – Бургас, както и служителите от Затвора – Бургас, осъществяващи охраната на обвиняемия Павел Г.

Според апелативните съдии първоинстанционният съд правилно е преценил, че събраните до момента доказателствени материали обосновават разумно подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, без да извежда категорични изводи за вината му.

Апелативният съд се съгласява и с извода, че в случая е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление поради тежестта на престъплението, предмет на обвинението.

Съдът допълва, че са налице данни от показанията на свидетел за установяване на обвиняемия „с две чанти през рамо“ с пари и документи, което сочи за направен от него опит да напусне местопроизшествието и да се укрие.

От показанията на друга свидетелка се установява склонността му към извършване на посегателства срещу личността, тъй като тя дава информация за многократни предходни скандали между него и пострадалата и изпитвания от последната страх, включително за живота ѝ. Същата е споделила на свидетелката, че се страхува дори да спи, тъй като не знае какво може да ѝ направи обвиняемия. В същата насока са показанията и на дъщерята на пострадалата.

Преди съдебното заседание е изискана служебно справка от директора на СБАЛЛС – София, от която се установява, че заболяването на обвиняемия

Павел Г. – диабет не е несъвместимо с условията на задържане, тъй като това заболяване се лекува адекватно във въпросното специализирано лечебно заведение към ГДИН.

Следователно, здравословното състояние на обвиняемия, макар силно влошено, не се явява основание за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение. Още повече, че самият

Павел Г. в края на съдебното заседание, без да оттегля жалбата си, настоя мярката за неотклонение да бъде потвърдена, като поиска въззивният съд да постанови превеждането му за специализирано лечение.

БАС потвърди определението на Окръжния съд и постанови Павел Г. да бъде преведен за лечение в СБАЛЛС – София след изписването му от „УМБАЛ – Бургас“ АД.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 + eighteen =