водоснабдяване
Ще има профилактика

Абонатите ще плащат за вода и без да са потребявали от нея, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в телевизионно интервю.

 

Според новия законопроект за ВиК услугите, който скоро ще бъде пуснат за обществено обсъждане, цената на водата ще има две части.

Постоянната ще покрива разходите на доставчиците на услугата – материали, ремонти, заплати. Тя ще се плаща и при нулева консумация. Променливата част от цената ще зависи от количеството използвана течност.

Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите, заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране, са други предложения в закона.

Въвеждането на двукомпонентна цена на водата ще стане с новия закон за ВиК услугите

До 10 дни проектът на закона за водоснабдяването и канализацията ще бъде публикуван за обществено обсъждане на сайта на МРРБ. Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са някои от основните моменти в закона.

Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите. Най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви