Хотелите с големи отстъпки заради кризата
Хотелите с големи отстъпки заради кризата

Голяма част от хотелите и местата за настаняване в България планират различни ценови намаления и други гъвкави схеми в опит да стимулират търсенето в силно ударения от кризата сектор.

НСИ проведе анкетно проучване сред местата за настаняване от 7 до 22 май. Темата на анкетата бе влиянието на извънредното положение върху техния бизнес. От отговорите става ясно, че 62,9% имат намерение да намалят цената на пакетните услуги, а 46,7% – на нощувката. В същото време 49,1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

По отношение на наетия персонал 37,2% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ – 36,8%, и „платен отпуск“ – 31,7%.

От мярката 60/40 са се възползвали 19,8% от мениджърите на местата за настаняване, като 10,8% от тях са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“.

През април по-голяма част от управителите – 82,3%, съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 16,5% посочват, че няма промяна.

По отношение на бъдещото съществуване на местата за настаняване 24,3% от анкетираните са заявили, че временно ще преустановят своята дейност, а 3,4% прогнозират, че ще прекратят напълно работа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + three =