Муравей Радев е бивш финансов министър
Муравей Радев е бивш финансов министър

Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, даже много лоша. Някое от държавните предприятия да са успешни? Няма нужда от още 100 бензиностанции, идеята е нелепа.

Това заяви пред БТВ бившият финансов министър Муравей Радев.

„Ние и сега си имаме достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година явно или скрито от държавата ги субсидираме – БДЖ, държавни ВиК, пощи, топлофикации. Някое от тях да е порокопсало“, даде пример Радев. Според него подобна мярка няма да доведе до очаквания резултат – намаляване на цените на горивата.

Бившият финансов министър напомни, че в пазарна икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и регулации и да контролира спазването им.

„Смешно е, че държавата щяла да увеличи конкуренцията и да намали цените – това е абсурдно. Все една съдийската колегия да се включи в една футболна среща“, коментира още Радев.

„В пазарната икономика държавата има други функции“, каза още той. „Данъчната система беше балансирана. Намаляването на ДДС-то е заплаха за баланса на данъчната система“, разкри Радев.

Експертът разкри, че само за 3 месеца криза държавата е загубила 2 млрд. лв.

„Трябваше тези 150 млн. лв да се дадат пряко на собствениците на заведения“, допълни бившият финансов министър.

„План за излизане на кризата няма как да се направи в дългосрочен план. План за година или две напред ще е грешен. План ще се направи след края на пандемията“, завърши Муравей Радев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви