Suzuki е основана преди 100 години
Suzuki е основана пред 100 години

Suzuki отбелязва тази година красива годишнина от основаването си – точно 100 години. Производството на автомобили е по-късен етап от историята на компанията. Тя стартира с направата на тъкачни станове, тъкани и мотоциклети. Основана е през 1920 г.от Мичио Сузуки като Suzuki Loom Manufacturing Co.

Разработката на първата кола на Suzuki започва още през 1937 г., но е отложена до по-добри времена с избухването на Втората световна война. Изследванията, разработката и производството на първия патентован модел се възобновяват през 1954 г. По същото време е основана Suzuki Motor Co Limited.

Използва се духът „Yaramaika“ за Suzuki (в превод от японски „Нека да го направим“), който е вкоренен дълбоко в региона Еншу, родината на Сузуки. Мичио започва първо с производство на чуждестранни автомобили, но е решен да създаде и първия си собствен автомобил. Нарича го Suzulight.

Тук е интересно да се отбележи, че новостта е разработена не просто като малка кола. А за да задоволи изискванията на Закона за Keijidosha или по-известен като kei car (този термин не идва от ключов автомобил, както погрешно смятат някои).

На японски това означава „лек автомобил“. А по отношение на законодателството – спазване на определени стандарти, като размер, размер на двигателя и тегло. Собственикът на такъв малък автомобил получава определени данъчни и застрахователни облекчения. А намирането на място за паркиране на такава кола, което става все по-важно с годините, е много по-лесно.

В резултат на разработката Suzuki Suzulight получава двуцилиндров, двутактов силов агрегат с обем 360 куб. см и мощност 15 к.с., разположен отпред. Колата е била с малко тегло, независимо пружинно окачване и възможност за избор от няколко вида каросерии. А освен това има и варианти със задвижване на всичките колела.

Предвид високия просвет, очевидно Suzuki Suzulight не бивало да се страхува от лоши пътища.

Затова го изпращат в планински район с неразвита пътна инфраструктура за 300-километров тестови маршрут. Производството започва през октомври 1955 г. с първоначално с 3-4 автомобила на месец. Но до началото на 1956 г. месечният обем е нараства до 30 бройки.

През 1959 г. се появява Suzulight TL и популярността на автомобилите Suzuki нараства бързо. TL запази концепцията за оформление и е хвален за своето превъзходно вътрешно пространство при компактните му размери. Двигателят остава двутактов, с въздушно охлаждане, с обем 360 куб. см., но е с повишена мощност – до 21 к.с. при 5500/ мин

Suzuki отбелязва бърз растеж в производството на мини-автомобили благодарение на TL. През декември 1959 г., само три месеца след старта си, той вече е достигнал месечната производствена цел от 200 бройки, която се е увеличава още повече през 1960 г. до 5824 бройки.

65 години след излизането на първия си автомобил, Suzuki остава верен на своята философия за създаване на компактни и функционални автомобили, която продължи с моделите Suzuki Swift, Ignis и Jimny.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × 1 =