Проф. Либер вземал пари от Китай
Професор Либер не декларирал средства от Китай

Арестуването на д-р Чарлз Либер като създател на вируса COVID-19, за което писаха руски медии, може да се окаже пропаганда или най-малко не цялата истина. Припомняме, че става въпрос за професор от Харвард, който е директор на отдела по химия и биология там.

Интересът на службите на САЩ към него е още от края на миналата година.

ФБР го арестувало на 30 декември в подозрение, че не е декларирал огромна сума пари, която е получил от университета в Ухан, градът, от който тръгна световната пандемия.

Оказва се, че той е бил привлечен от китайското правителство по програма, която е тръгнала още през 2008г. за набиране на обещаващи учени. Програмата е наречена „План на хиляди таланти”. Той е стартиран от китайското правителство предимно като начин за връщане на китайски изследователи обратно в Китай. По-късно са започнали да привличат и учени, включително и от САЩ.

Учените са били помолени да създадат лаборатории в Китай и да прекарват поне част от времето си в работа там, в замяна на изплатените безвъзмездни средства и разходи.

Някои се преместили в Китай, а други са разделили времето си между родните институции и китайски университети. Професор Либер е работил с университета в Ухан, което е станалол причина да се предположи, че е свързан със създаването на вируса в лаборатория там.

При разпита от ФБР проф. Либер излъгал за парите, които е получил от Китай и за връзката си с тази програма.

Според службите това би могло да го направи уязвим на натиск от китайското правителство в бъдеще.

През 2018 г. главният прокурор на САЩ Джеф Сесион стартира така наречената Китайска инициатива – широка програма за борба с прехвърлянето на американски учени в Китай. Повдигнати са наказателни обвинения срещу десетки хора и са издадени няколко присъди за шпионаж. Заедно с проф. Либер са обвинени и двама китайски граждани.

Това са 29-годишният Янкин Йе, китайски гражданин, който беше обвинен в измама с визи, неверни изявления, действайки като агент на чуждо правителство и конспирация. Другият е 30-годишният Заосънг Джън, китайски гражданин, който беше арестуван на 10 декември 2019 г. на международното летище в Бостън и обвинен за

опит за контрабанда на 21 флакона с биологични изследвания в Китай.

На 21 януари 2020 г. Джън е обвинен в контрабанда на стоки от Съединените щати и в даване на неверни, фиктивни или измамни изявления. Той е задържан от 30 декември 2019 г.

Не се съобщава какво са съдържали флаконите с биологични изследвания.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви