Цветанов винаги е твъдрял, че е невинен
Цветанов винаги е твъдрял, че е невинен

Оневиниха Цветан Цветанов за #АпартаментГейт

Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г. сезира три институции – държавното обвинение, ДАНС и комисията „Антикорупция“, за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда „Летера“ на фирмата „Артекс“.

Държавното обвинение отказва да подведе Цветанов под отговорност, тъй като не вижда никакви нарушения по закупуването на апартамента в луксозната сграда „Летера“ на Артекс.

Семейството на Цветанов е доказало произхода на парите, нямало и съмнения за злоупотреба със служебно положение, става ясно от постановлението на прокуратурата.

По онова време Цветанов все още беше „дясната ръка“ на Борисов – депутат, председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията.

„Специализираната прокуратура, на която Иван Гешев бе шеф, преди да стане главен прокурор, изцяло и всеобхватно оправда и оневини Цветан Цветанов за аферата с апартаментите и асансьора в хола“, обявиха от БОЕЦ, след като са получили постановлението, с което спецпрокуратурата отказва да образува досъдебно производство, защото установила, че с придобивката на Цветанов всичко е точно.

Повод за сигнала на БОЕЦ бяха серия публикации и анализи – на сайта „Свободна Европа“, „Антикорупционен фонд“, Биволъ и др. Накратко, медиите разкриха, че вторият по онова време човек в ГЕРБ си е купил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, с ВИП асансьор, който води от личния гараж на семейство Цветанови в дома им.

Цветанов се е сдобил с жилището през 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на сградата два от своите стари апартаменти

И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително.

След серията медийни разследвания и разкрития и подадените от БОЕЦ 23 сигнала до прокуратурата със своите постове се разделиха министрите Цецка Цачева и Румен Порожанов, Пламен Георгиев от КПКОНПИ, Александър Манолев – зам. министър на икономиката, Цветан Цветанов – депутат и зам. председател на ГЕРБ и други.

Премиерът Борисов и прокуратурата обещаваха „задълбочено и всвеобхватно разследване на всички данни, факти и обстоятелства“ и „всеки да си получи заслуженото“.

Досега единствено бившият зам.-министър Манолев е обвиняем заради къща за гости

От буквално половин страничка „изводи“, допълнени със страничка и половина преразказ на думите на Цветанов и без никакви мотиви прокуратурата го обяви за чист като сълза на девственица! Както преди това по същия начин изпра и изглади всички останали апартаментаджии. Сега Цветанов е готов да учреди и оглави новата си партия – има индулгенция от Гешев и прокуратурата, коментират от БОЕЦ.

Ще обжалваме прокурорското постановление, заяви пред „Сега“ председателят на гражданското сдружение Георги Георгиев.

Цветанов винаги е твърдял, че е невинен.

В медийните си изяви бившият зам.-председател на ГЕРБ няколко пъти обяви, че приближени до премиера и лидер на партията Бойко Борисов стоят зад скандала „Апартаментгейт“.

Във второта половина на 2019-а Борисов предприе тежките мерки срещу доскорошната си дясна ръка, защото видял в очите на хората „краха“ на ГЕРБ. Това обяви самият той, когато взе предизборната кампнаия на ръчно управление.

„Апартаментгейт“ ни разби“, призна в края на 2019 година лидерът на ГЕРБ. „Тежко репутационно ни удари, колко министри отстраних само и само хората да са убедени, че това е било случайно, а не стил“, въздъхна тогава Борисов.

Премиерът не скри, че е обиден на доскорошната си дясна ръка в партията. „Цветан Цветанов след двете интервюта, които даде, не ми липсва. Не очаквах толкова бързо да излезе и да заговори срещу колегите си и партията си“, свъси вежди лидерът на ГЕРБ.

Още тогава Борисов пожела успех на новия проект на Цветанов, но го посъветва да не му дава оценки.

epicenter.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × four =