Предложението на ПП ГЕРБ бе внесено като извънредно в дневния ред
Предложението на ПП ГЕРБ бе внесено като извънредно в дневния ред

Общинските съветници в Бургас приеха мерки за защита на гражданите и бизнеса, с цел преодоляване на последиците след отмяната на извънредното положение. Предложението на ПП ГЕРБ бе внесено като извънредно в дневния ред и бе поставено преди докладните за икономическите мерки на БСП и ДБГ.

Докладната записка на ПП ГЕРБ не е внесена в нужния срок. Предложението получихме в 17:45 вчера. Нека то да бъде поставено под номер 8 в дневния ред, а не като 5. Все пак се радвам, че ПП ГЕРБ са се сетили, че Бургас е изправен пред сериозни икономически последствия от пандемията. Докладната не е минала и през комисии„, каза Живко Табаков от ДБГ.

Председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова контрира думите на Табаков и заяви, че докладната е внесена в 14:37 часа, така че всичко било в срок.

Георги Дракалиев също бе категоричен, че всичко по докладната записка на ПП ГЕРБ е законно, а всяка подточка в нея имала финансова обосновка, съгласувана с администрацията.

Дебати по докладната почти нямаше, след като от всички политически групи бяха категорични за важността на предложените мерки. С днешното решение в срок от два месеца, след отмяна на обявеното извънредно положение да се намали с 20% таксата за поставяне на масти на открито; да се намалява пропорционално цените на услугите, които се събират от общинските предприятия, за ползване на стопанисваните от тях обекти; да се намалява с 50% таксите за ползване на пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна, панаири и терени.

Бургас е туристически град и има нужда от своите хотели, ресторанти и атракции. Извънредното положение постави в затруднено положение много от хората, свързани с тези ресори. Ресторантьорският бранш беше поставен е положение да не работи. Има нужда от дълъг период от време, за да се възстановят загубите„, каза Юлиян Георгиев.

Христо Панайотов от БСП сподели по време на дебатите, че приема предложенията на ПП ГЕРБ, но е учуден, защо докладната е поставена преди предложенията за икономически мерки от страна на социалистите и ДБГ. Той направи призив, както от левицата ще подкрепи тази докладна, така и управляващото мнозинство да подкрепи и предложенията на другите групи.

Няма как да не подкрепим добрите решение, независимо от кого са внесени. Не трябва да бъдем плашливи в мерките, които предприемаме в помощ на бизнеса. Приходите на община Бургас са намалели, но това може да се възстанови. Трябва да бъдем по-смели в помощта си към бургазлии„, сподели Живко Табаков.

„Радвам се, че показваме едно единно мислене, когато става въпрос за бургаските граждани“, каза председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова от ПП ГЕРБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × three =