Не е ясно кога ще започнат шампионатите
Не е ясно кога ще започнат шампионатите

Колективните тренировки на деца, юноши и девойки под 18 години бяха подновени от 26 май, но състоянието на активно занимаващите се със спорт е катастрофално

Това важи особено за състезателите по водна топка, които, както всички останали свои колеги от другите видове спорт, попаднаха в тази извънредна и необичайна ситуация.

 

Спортните занимания у дома не замениха професионалната подготовка
Спортните занимания у дома не замениха професионалната подготовка

В условията на социална изолация и без тренировки във вода за повече от два месеца, няма как спортистите да не са изгубили голяма част от натрупаните преди принудителната пауза важни елементи от общото си физическо състояние. Спортните занимания у дома, с помощта на които беше направен опит да се поддържа някаква спортна форма, в никакъв случай не може да замести професионалната тренировка.

За част от тези проблеми и за възобновяването на тренировъчния процес говори Петър Йонов – председател и главен треньор в клуб по водна топка „Черноморец”.

 

В момента се набляга на рехабилитация
В момента се набляга на рехабилитация

„Стартирахме тренировъчния процес, но истината е, че в момента се занимаваме не с тренировки, а с рехабилитация. Състоянието на състезателите е катастрофално, но очаквах това нещо. Особено след като беше забранено да се излиза и тича по парковете – нещата станаха катастрофални. За мен клиповете, които наблюдавахме с онлайн тренировки, е шарлатанска работа. С тях се преследваха някакви други цели и нямаше нищо общо със спорта. Най-много някакви артистични проблясъци. Беше ясно, че функционалното състояние на състезателите ще отиде на нула.

Сега много внимаваме да не претренираме, правим обем, аеробна работа и се надявам да се подготвим успешно. Притеснителното при нас е, че не можем да насрочим датата, за която да се подготвяме. Няма яснота относно подновяването на шампионатите. А липсата на състезания се отразява негативно върху формата на всеки спортист. Очакваме да видим как ще се развият нещата. Лично аз се насочвам към подготовка през юли, дано всичко е наред и епидемиологичната обстановка разреши да се завърши първенството, защото нашият клуб има претенции тази година. Мъжкият ни отбор играе плейофи, всичките ни други възрасти са във финалните четворки и шестици на България”, каза Петър Йонов.

Специалистът във водната топка, със завидни успехи и в чужбина, сподели, че е очаквал подготовката да стартира по-проблемно.

Малко родители не пуснаха децата отново в басейните
Малко родители не пуснаха децата отново в басейните

Опасенията му са били свързани със завръщането на децата в басейна

„Притеснявах се, че много от родителите няма да пуснат децата си на тренировка, което е тяхно право при така създалата се ситуация. За радост, единици са хората, които решиха да задържат децата си вкъщи. Засега. Но, басейнът е последното място, където може тази зараза да се появи, стига да спазваме изискванията, които са ни разчертани”.

Организацията на басейна в ученически спортен комплекс – ППМГ „Акад. Никола Обрешков” е отлична

Изпълнена е всяка една точка от правилника за вътрешния ред, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Съблюдава се и стриктното им изпълнение в процеса на работа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви