Редуцирането е заради коронавируса
Редуцирането е заради коронавируса

С 16,7% бе гласувано да бъде редуциран бюджетът на спортните клубове, които спонсорира общината. Това решиха бургаските общински съветници на днешното си заседание. Председателят на Спортната комисия Йордан Георгиев също така поясни, че спортни събития без публика в Бургас няма да бъдат финансирани.

Докладната редуцира парите на детско-юношески клубове, колективните и индивидуалните спортове. Парите се отпускат за дейност и на база постигнати спортни резултати. Никой не е ощетен и няма да допусна несправедливост към спортните клубове„, сподели Георгиев. Според него и съкращаването на парите няма да се отрази фатално на клубовете.

Той бе попитан и защо трябва да се спират част от парите за детско-юношески клубове, където треньорите получавали заплати.

Тези пари не са за заплати на треньорите, те са за дейност. Наредбата е цялостна и не позволява деление на детско-юношеския и аматьорския спорт. Всички знаем, че Бюджет 2020 ще бъде редуциран, не само в рамките на спорта. Сега ние правим първата крачка„, отговори той.

Основен критик на докладната бе Константин Бачийски от ПП СЕК.

Парите за спорт не са дават месец за месец, а на годишен принцип. Не знам в Бургас да има клуб, на които парите да му стигат. Спортът е здраве и трябва да го подкрепим, а не да режем парите от него. Става дума за около 100 000 лева. Общината харчи в пъти повече пари за други неща„, каза той.

Според Бойчо Георгиев от ПП ГЕРБ изказването на Бачийски пък било популистко. Георги Маринчев пък допълни колегата си от група и сподели, че някои от клубовете сами решили да върнат част от получените общински пари, така че това се правило и по тяхна инициатива.

Отговорът на Бачийски не закъсня: „Възмутен съм, че това предложение е внесено точно от Спортната комисия. Нека на бъдем по католици и от папата. Нека тези клубове, които искат да върнат парите, да го направят. Защо трябва да взимаме от другите?„.

Хубаво е преди да се правят изказвания, да се прави проверка от къде се редуцират парите. Бюджетът не е салам, че всеки да си реже от където си иска„, отговори му Станимир Апостолов от СДС.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев също се включи в темата и сподели, че администрацията подкрепя докладната.

Самите спортисти казват, когато няма как да оползотворят парите си. Няма как и парите да отидат във фонд за спорт, защото е нужно да бъде направен анализ. Дано след актуализацията излезем на сметка, че можем да финансиране повече клубовете„, коментира той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 6 =