Бургасбус
Безплатен градски транспорт

Дълги дебати предизвика докладната записка на БСП за намаляване на цената на автобусното билетче в Бургас на 1,20 лв. То бе входирано от съветниците на БСП, като бе остро критикувано от колегите им от ПП ГЕРБ. От мнозинството видяха в докладната популизъм и липса на икономическа обосновка.

Община Бургас има договор с Бургасбус, в който е фиксирана цена. Реалната цена на билет в Бургас е 1,20 лв., ако е пътува с карта за многократни пътувания. 1, 50 лв. е цената само, ако се купи билет от контролата в автобуса. Целта е бургазлии да си закупят електронни карти. Не виждам обосновка да бъде намалена цената на билета. Така ни обричате на фалит„, каза шефът на превозвача инж. Петко Драгнев.

Бойчо Георгиев от ПП ГЕРБ също скочи на предложението на БСП и сподели, че ако то бъде прието, то ще се доведе до колапс Бургасбус. Темата бързо се прехвърли от цената на билетчето към финансовото състояние на превозвача.

Бургасбус може да бъде на печалба, когато Синята зона в центъра на Бургас стане 4 лева„, отсече Евелина Михалева от ГЕРБ.

Според БСП намаляването на цената на 1, 20 лв. е напълно възможно, като това се правило не заради финансовите затруднения на Бургасбус, а поради нуждата гражданите на Бургас, които имат нужда от подкрепа след икономическите удари, които нанесе пандемията. Други групи също отправиха своите предложения, като това цената да стане на 1,40 лв. за сметка на по ниската цена на горивото.

Ръководството на Община Бургас е против намаляването на цената. Администрацията пряко не дава пари на Бургасбус за разлика от много други общини. Бургасбус не е монопол в града ни. Те са вътрешен оператор, на когото е възложено да осъществява вътрешния транспорт в Бургас. Финансовият резултат след 2016 година е променен, защото изцяло бе обновен автопарка. Наемът също им тежи. Ние не сме София, които наливат над 100 млн. в транспорта си. Цената на горивата падна, но тя вече удари най-ниската ни граница и сега расте. Всичко очакваме какво ще се случи от 1 юли. Искаме, на база наблюденията ни и очакването за добър сезон, да се възстанови лятното разписание. Ако се срути цената на билета, това не значи, че много пътници ще се качат в автобусите. Трябва да защитим това предприятие, в което работят над 900 наши съграждани„, каза зам.-кметът Красимир Стойчев.

В крайна сметка и след всичките предложения, съветниците не стигнаха до съгласие и така цената на автобусното билетче остава непроменена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви