Според СЕК предложението създавало условия за
Според СЕК предложението създавало условия за "поредното архитектурно извращение"

С докладна 00 10129/ 15.05.2020 г. кметът на Бургас – Димитър Николов, предлага Община Бургас да продаде парцел намиращ се на ъгъла на ул. „Македония“ и ул. „Христо Ботев“, в пространството между блокове 50 и 37, в непосредствена близост до детска градина „Раковина“. Това заяви зам.-председателят на ПП „Средна европейска класа“ Стоян Царев, който е бил потърсен за помощ от жители на к-с „Възраждане“ за несъгласието им с бъдещо застрояване на парцел в непосредствена близост до жилищните им сгради.

От СЕК признават, че само по себе си предложението не съдържа нищо незаконно, тъй като собственикът на намиращата се там ниска сграда, е в правото си да поиска от Община Бургас да закупи парцела без търг. Според тях ключовият момент се криел в това, че собственикът имал това право, но никой не задължавал Община Бургас да продава своята собственост.

Ние, Общинските съветници от ПП „Средна Европейска класа“ не виждаме никакво основание този парцел да бъде продаван на когото и да е било. С оглед на предложената цена на парцела – около четвърт милион лева с ДДС, която е готов да плати собственикът на намиращият се в парцела павилион, сме убедени, че целта не е да бъдат запазени сегашните параметри на сградата. В този район е допустимо и разрешено високо строителство, ето защо съществува реална възможност на това място да бъде изградена сграда с 8 -9 етажа височина„, обявиха от СЕК.

Категорично сме против приемането на тази докладна, заяви Царев
Категорично сме против приемането на тази докладна, заяви Царев

Според тях предложението създавало условия за „поредното архитектурно извращение“. И към момента този регион бил пренаселен и презастроен, а общинският парцел се ползвал от гражданите за паркинг. На това място била разположена и зелена площ. Изграждането на такава сграда щяло да създаде изключително неудобство на всички в района.

Позволяваме си да припомним на нашите съграждани, че на последната сесия Община Бургас отчужди два големи парцела в к-с „Изгрев“ с мотива „ нетърпимост на гражданите към презастрояването“. Всичко това се случи в зона на града с много по-ниска степен на застрояване спрямо това в к-с „ Възраждане“. Категорично сме против приемането на тази докладна и очакваме да бъдем подкрепени и от гражданите в к-с „Възраждане“ , за да спрем поредното строително безобразие„, продължават от партията.

Ние сме част от малкия и среден бизнес в Бургас и винаги го подкрепяме, но не и в случаите, когато някаква инициатива или бизнес начинание нарушава интересите на бургазлии“, заяви Стоян Царев след срещата с протестиращите граждани.

1 КОМЕНТАР

 1. Вече 10 години живеещите в споменатите два блока и дечицата от съседната детска градина са опушвани 6 дни в седмицата от павилиона за скара (бивш обект на Топливо), намиращ се на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония.
  Опитайте да минете оттам, когато няма вятър – ще бъдете неприятно изненадани на какво вонят дрехите ви след това. А горките малчугани, играещи в двора на детската градина, са приинудени целогодишно да дишат тази омазнена смрад, в привкус с изгорелите автомобилни газове.
  И това на никого не прави впечатление: нито на градската управа и РЗИ, нито на родителите и възпитателите на децата от ДГ Раковина, нито на Областно управление на полицията, което също е в обсега на обгазяването…….. До такава степен ли станахме темерути или толкова ни е жизневъзприятието?!
  Г-н Кмете,
  Останете с добро в паметта на хората! Властта и славата бързо отминават, остават делата.
  Отменете решението си! Възмездете собственика на павилиона с парцел, подходящ за строителство, защото със сигурност е дал доста пари за закупуването му. Озеленете това пространство и дайте повече кислород на живеещите в района и на тези 270 деца, играещи безгрижно по съседство!

  Честит празник на българската книжнина и духовност!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − two =