Солистите пяха от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас
Солистите пяха от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас

Дори без традиционното за 24 май шествие на бургаските ученици, днешният празник в града ни се отбелязва подобаващо. Хубавото време и различните инициативи за празничния ден изкараха много от съгражданите ни разходка. Стотици успяха да се насладят на чудесните изпълнения на солистите на Държавна опера – Бургас.

Те пяха от прозорците на Заседателната зала в сградата на Община Бургас, а бургаските слушатели ги аплодираха бурно. Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков започнаха своя празничен поздрав с „Върви, народе възродени“, след което прозвучаха произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини.

Точно в 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове в града огласи бургаските улици. В същото време на открито пред входовете на отделните културни институти беше пусната на запис емблематичната песен „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Бургаската библиотека „Пейо Яворов“ организира инициатива за среща с книга на сляпо под надслов „Не съди книгата по обвивката“. Много наши съгражданите получиха книга, увита като подарък, без да знаят каква е тя. Едва след отварянето й те разбраха кое произведение им се е паднало.

Въпреки сложността и трудностите около пандемията, духът на празника се чувства в Бургас. Искам да изкажа благодарността си към всички хора от просветата – учители, преподавали, служители в различни културни институции в града ни, които със своя труд създават бъдещите поколения. Това е едно страхотно призвание„, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви