Името Ватикан идва от богиня на подземния свят
Името Ватикан идва от богиня на подземния свят

Ватиканът е символ на християнството. Истината е, че името Ватикан не е нито латинско, нито гръцко и не може да бъде проследено и свързано с Библията.

Думата, с която свързваме с Църквата, е тясно свързана с етруската богиня Ватика. Както ще научите, името Ватикан предшества християнството и е забулено в мистерия.

Името Ватикан вече е в употреба по време на Римската република, използвано за блатиста област на западния бряг на река Тибър, в покрайнините на разположения на отсрещния бряг град Рим. Още преди идването на християнството се предполага, че тази първоначално необитаема част на Рим се смята за свещена, или поне че не е на разположение за обитаване.

Градът Ватикан е основан на 11 февруари 1929 г. при влизането в сила на Латеранските договори. Разположен в Рим, Италия, той е най-малката независима държава в света, както по население, така и по площ. Градът има население от около 840 души и площ от приблизително 108 хектара. Ватиканът е символ на римокатолическата вяра и нейната сила , а авторитетът на Светия престол се разпростира върху католиците по целия свят.

Името Ватикан е истинска мистерия.

Тя няма нищо общо с Библията, гръцкия език или латинския език. Както и много други християнски традиции и обичаи, името, което свързваме с Църквата, има езически произход.

Преди повече от двадесет и осем века и преди легендарното основаване на Рим от Ромул и Рем , имало един народ, наречен етруски. Преди около 3000 години мистериозните етруски , заселили се в район на Централна Италия и управлявали района на Средиземноморието преди възхода на Рим.

В етруския свят жените, за разлика от техните съвременници в гръцката цивилизация, се радват на голяма свобода.

Все още се опитваме да овладеем трудния език на етруските, но през годините научихме много за техните вярвания и ежедневие. Във фактите повечето от знанията, които притежаваме за римската цивилизация, идват от етруските.

Етруските не погребват мъртвите си в стените на градовете си. Вместо това те построили огромно гробище на склона на хълма край древния град в района, който по-късно станал град Рим.

За съжаление по-голямата част от етруската литература и митология са загубени, но знаем, че пазителят на този некропол е етруската богиня Ватика . Тя била богинята на Подземния свят и нейният дълг бил да наблюдава внимателно онези, които са починали.

Етруските вярвали в отвъдния живот.Изглежда, че вярванията на етруските за отвъдния живот са подобни на тези на древните египтяни. Запазването на останките на починалия е важно за оцеляването и успешното пътуване до следващия живот.

Ватика има и няколко други подобни значения в древния етруски.

Името

не се свързвало само с богинята на Подземния свят.

Ватика също е горчиво, не много вкусно грозде, използвано от селяните за производство на евтино вино. Гроздето, както и една трева със същото име, растат на склона. Когато хората го изяли,преживявали халюцинации и думата преминала на латински като синоним на „пророческа визия“. Латинската дума vaticinor означава „предсказване, пророчество“ от vatis „поет, учител, оракул“.

Някои учени твърдят, че името идва от изчезналия етруски град, наречен Ватикум.

Според ватикански куратор обаче, Ватиканският хълм идва от латинската дума Vaticanus, a vaticiniis ferendis, в алюзия към оракулите или Ватиции.

Затова можем да заключим, че произлизането на името Ватикана е неясно, но повечето изследователи смятат, че името е заимствано от етруския език. И най-вероятно името на светия за католиците град произлиза от името на богиня на подземния свят.

Дали в това има символ, да преценява всеки сам.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви