Зелената зона в Бургас е вредна за обектите в Морската градина и уикенд туризма

Това мнение изрази пред BurgasNews общинският съветник и председател на Постоянното комисия по туризъм Живко Табаков. Той и неговата група в ОбС – ДБГ, са против тази зона още преди налагането й. Припомняме, че беше организирана и подписка. Макар хиляди бургазлии да не пожелаха въвеждането й, тя се случи.

Зелената зона в Бургас фуннционира от м. май до началото на есента. Поради коронавирусната криза през тази година тя все още не работи. Вероятно след 13.06. отново ще бъде пусната.

С въвеждането й в района на Морската градина бизнесът определено генерира загуби

„Точна сума не мога да посоча, факт е обаче, че изначално решението „Зелената зона” да работи през уикендите създаде сериозно недоволство сред бизнеса и част от гражданите на Бургас. Приетото положение продължава да създава условия за неравнопоставеност между бизнеса в районите, където функционира „Зелена зона“ и там, където функционира „Синя зона“. Приемам доводите, че трябва да има регулация на паркирането с цел облекчаване на живущите и улесняване на движението, но това не бива да става за сметка на търговците и останалите граждани. Община Бургас е длъжна да предоставя еднакви условия за всички във всеки един момент“, каза Табаков.

Той посочи, че търговските обекти в Морската градина, както и концесионерите на двата плажа „Бургас-Север“ и „Атанасовска коса“, с въвеждането на „Зелена зона“, са поставени в по-неизгодна позиция от други. Те трудна издържат финансово.

Табаков е категоричен, че Зелената зона пречи на бизнеса
Табаков е категоричен, че Зелената зона пречи на бизнеса

 

„Важно е да се знае, че от действащи търговски обекти и концесионни вноски на тази територия постъпват сериозни приходи в общинската хазна. Това прави позицията им немаловажна. Също така, въвеждането на „Зелена зона“ ще се отрази с отрицателен знак на уикенд туризма, на който се залагат сериозни надежди в този момент“, обясни съветникът.

По тези причини Табаков и групата му предложиха намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина(ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”) за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите. Постоянните комисии в ОбС изказват различни становища, но решението ще бъде взето на сесия в края на месеца.

В случай, че не се приеме предложението в този му вид

ще настояваме „Зелената зона” да не функционира през уикендите. Отново ще внеса Промяна на Наредбата в тази й част. Всичко останало са някакви пазарлъци, от които бизнесът отново ще е губещ“, категоричен е Живко Табаков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви