Търговците пипат километража и вдигат цената.
Търговците пипат километража и вдигат цената

След почти пълното си спиране, пазарът на автомобили постепенно отново тръгва нагоре. Ето защо от ADAC ни обръщат внимание към това широко разпространено явление в сектора на употребяваните автомобили. Това е манипулацията на пробега в километража. Търговците знаят защо.

Превъртането се прави, за да може да се повиши рязко исканата цена. И това е обичайна практика при автоджамбазите. Защото според полицията пробегът, например се манипулира във всеки трети употребяван автомобил, продаван в Германия. Средно това води до незаконно увеличение на стойността с 3000 евро на превозно средство.

За да се влошат нещата – според ADAC практически никой от използваните понастоящем модел автомобили не е защитен от подправяне. „За по-голямата част от автомобилите пробегът може да се регулира според нуждите, като се използва софтуер – чрез свързване на манипулационно устройство към диагностичния интерфейс, което е изискване от около 2000 г.“, казват от автомобилния клуб.

И съветва как можете да се предпазите от измама с километража:

– Проверете фактури за ремонт, отчети за AU и TÜV, разписки за гориво (ако се използва карта за гориво, пробегът е показан там), записи в книжката за проверка и стикери за смяна на маслото или етикети за правдоподобност.

– За търговците на употребявани автомобили: свържете се с предишния собственик с помощта на свидетелството за регистрация, част II: На какъв пробег е продадено превозното средство? Други предишни собственици са отчасти в сервизната книжка.

– Проверете употребявания автомобил в тестовия център ADAC.

– Не разчитайте на информация на продавача като „прочетени километри“ или „според скоростомера“, а настоявайте за писменото заявление за „действителен пробег“ в договора за покупка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × five =