За 39 нови случаи на коронавирус съобщи тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Четирима са починали. Това са мъже на 79 години, двама на по 75 години и един на 45 години. За последното денонощие са направени 1912 теста за COVID-19. От новите болни 15 са настанени в лечебни заведения.

Общият брой на заразените у нас е 2331. Има две нови заразени деца в София на 4 години и на 17 години в Разград. Лекар и медицинска сестра в София са дали положителни проби за коронавирус вчера. Общият брой на болните от медицинския персонал е 248.

Излекуваните вчера са 43. Трети ден вече излекуваните са повече от заразените, надяваме се това да продължи, каза Мутафчийски. 5,1% са починалите от общия брой на заразените. В момента 49% от болните са мъже, а 51 на сто са жени. Тендецията повечето болни да са мъже се е сменила преди едва седмица.

„Много ме впечатли и разчувства една пациентка. Казва се Елена Николова от София, която е на месечна социална помощ и получава 54 лева, вчера дари 25 лева на ВМА за персонала. Тя е дългогодишен наш пациент“, призна Мутафчийски.

„Върви се към масово освобождаване на мерки в определен график и се следи как това се отразява на обстановката. Ние знаем, че този вирус е сред нас, знаем как се разпространява и знаем, че най-сигурният начин да се предпазим това е физическото дистанциране, поддържането на лична хигиена, дезинфектирането на помещенията. Нека да видим какво ще се случи“, коментира той.

„Да не бързаме с разрешаването на тренировките на открито. И това ще стане. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем такива“, каза ген. Мутафчийски. Според него няма хаос в отпускането на мерките. „Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и въобще не се проявява в Европа. Трети е в САЩ“, обясни проф. Тодор Кантранджиев.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви