Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Пълното възстановяване на глобалната икономика от шока, причинен от коронавируса, ще отнеме много повече време, отколкото първоначално се очакваше, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева

в интервю за Reuters. Тя подчерта и опасността от протекционизма, към който се насочиха някои страни в условията на пандемията.

Според Георгиева МВФ вече очаква само частично възстановяване през следващата година,

тъй като свиването на глобалната икономика ще бъде по-тежко от очакваното. В интервюто тя повтори, че данните от цял свят вече са по-лоши от предполагаемите и в резултат на това ще бъде нужно „повече време за пълния „рестарт“ от тази криза“. Очаква се МВФ да публикува нови глобални икономически прогнози през юни.

Попитана за подновено напрежение между САЩ и Китай – двете най-големи икономики в света, Георгиева заяви, че призовава страните да поддържат отворена комуникация и търговски потоци, които да подкрепят глобалния растеж за десетилетия.

„Необходимо е да държим търговските потоци отворени, особено за медицински доставки, храна и то по-дългосрочно, за да намерим път за преодоляване на това, което се случва сега с тази криза.

Искаме да продължим да изграждаме това по-проспериращо бъдеще за всички, като преодоляваме белезите от тази криза“, обясни Георгиева.

Напрежението между Вашингтон и Пекин нарасна през последните седмици, като официалните лица от двете страни намекнаха, че трудно спечелена сделка, която обезвреди горчивата 18-месечна търговска война, може да бъде изоставена месеци след подписването й. Това се случва след спора помежду им относно овладяването на коронавируса на територията на Китай.

„МВФ е предоставил спешно финансиране за 56 държави от началото на кризата в размер на 21 млрд. долара и ще вземе решение за 47 допълнителни искания възможно най-бързо“, допълни Георгиева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви