Фердинанд Пиех - един от автомобилните хора
Фердинанд Пиех - един автомобилните хора

От десетилетия насам автомобилните корпорациите са големите играчи в световната автомобилна индустрия, но зад всички тях стоят отделни хора или семейства. Които вече са милиардери. Вижте част от най-богатите и влиятелни хора в света на производителите на автомобили.

Семейство Форд – 3 милиарда долара
Днес фамилията Форд държи едва 2% от акциите на Ford, които се оценяват на 470 милиона долара, но семейството получава дивиденти от тази компания от няколко поколения насам. Акциите им дават право на 40% от гласовете на общите събрания, така че контролът върху Ford остава ефективен.
На снимката е Уилям Клей Форд-младши, праправнук на основателя Хенри Форд.

Той не е съвсем сред автомобилните производители.

Бърни Екълстоун – 3,25 милиарда долара
Бърни не се занимава с производство на автомобили, но превърна Формула 1 в световен феномен и в най-гледания моторен спорт в света. Той натрупа милиарди от изграждането на бизнес империята Формула 1, която скоро ще поеме по нов път с новия си основен акционер Liberty Media.

Семейство Пежо – 4,8 милиарда долара
Фамилията Пежо се занимава с производство на автомобили от 1889 година, като семейната компания е основана през 1810, но в началото произвежда основно мелнички за кафе и пипер. Сега Peugeot е част от PSA и семейството притежава около 9% от компанията.

Шахид Хан – 6,8 милиарда долара
Хан е роден в Пакистан през 1950 и 17-годишен се мести в Щатите. През 1980 година купува компанията Flex-N-Gate, която бързо става основен доставчик на брони за компаниите от Голямата тройка в Детройт, а по-късно и на Toyota, BMW и Nissan. Сега компанията произвежда и педали, както и арматурни табла. През 2013 Хан стана известен и в Европа, след като купи английският футболен клуб Фулъм.

Гарет Камп и Травис Каланик – 9 милиарда долара
Ако приемем, че Uber е сред автомобилните компания, то нейните основатели имат място в тази неизчерпателна класация. Сега Uber действа в 785 големи града в 60 държави, има 91 милиона клиенти месечно, вече излезе на борсата, но все още работи на загуба.

Георг Шефлер – 15,2 милиарда долара
Георг и майка му Мария-Елизабет са собственици на Schaeffler Group, като индустриалната компания е основана през 1946 година. Последната голяма покупка на компанията е производителят на части и гуми Continental AG, фамилията контролира 46% от гиганта от 2008 година. За 2017 година продажбите на Schaeffler Group са били на стойност 16 милиарда долара.

Азиатците идат.

Ли Шуфу – 15,6 милиарда долара
Шуфу основава Geely през 1986 година, когато е едва 23-годищен, като първо компанията произвежда хладилници. През 90-те години започва производството на мотоциклети, а първият автомобил на Geely се появява през 1998.
През 2019 Geely купи Volvo от Ford за 1,8 милиарда долара, после дойдоха Lotus Cars, Proton и т.н, а Шуфу е най-големият акционер с 9,9% в Daimler.

Семейство Аниели – 19 милиарда долара
През 1899 година Джовани Аниели основава FIAT в Торино. Той умира през 1945, а внукът му Джани поема управлението на компанията през 1966, след което започва да инвестира и в други бизнеси и индустрии. През 1988 FIAT купува Ferrari, а през 2008 – и Chrysler

От скоро сред автомобилните играчи.

Илон Мъск – 21 милиарда долара
Мъск влиза в големия бизнес с основаната през 1999 година компания X.com, която по-късно става онлайн гигантът за разплащания PayPal. Tesla Motors се ражда през 2003, а първият модел – базираният на Lotus Elise електрически Roadster се появява през 2008.

Щефан Квант и Сузане Клатен – 38 милиарда долара
След Втората световна война семейство Квант си запазват големите дялове в BMW и Daimler, както и в химическата компания Varta. Херберт Квант дори почти успява да слее двете автомобилни компании през 50-те, но сделката пропада заради съпротивата на профсъюзите. Щефан и Сузане са брат и сестра и държат около 43% от BMW.

Фамилиите Порше и Пиех – 52,8 милиарда долара
Дъщерята на Фердинанд Порше се жени за Антон Пиех, адвокат. Днешните наследници на рода произлизат от Фери, сина на Фердинанд (те носят фамилията Порше), и от децата на Антон, които носят фамилията Пиех. Семейната история на двете фамилии е много оплетена и интересна, а общо те притежават 30,8% от Volkswagen – дял, който се оценява на 28 милиарда долара. Но фамилиите имат инвестиции и в други компании.

/На снимката е Фердинанд Пиех, бишвият шеф на Audi и целия концерн VW./

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × four =