7 мерки в подкрепа на бизнеса в Бургас, включително и ограничаване на Зелена зона, предлага Живко Табаков – общински съветник от ДБГ и председател на Постоянната комисия по туризъм.

През последните седмици са проведени редица срещи с местния бизнес, който е частично удовлетворен от гласуваните през месец март облекчения. Целта на техните искания е да се създадат предпоставки за развитие на нашия регион чрез подобрение на бизнес климата и в пряка връзка с подобряването на местното самоуправление в условията на епидемична обстановка. Във връзка с икономическите рискове пред Бургас, вследствие на пандемията COVID-19, от „Движение България на гражданите“, предлагат Община Бургас чрез Общински съвет да предприеме следните допълнителни мерки за ограничаване щетите от кризата:

1. Отделяне на средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация;
2. Намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина( ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”) за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите;
3. Намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка;
4. Намаляване на такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения с 50 % до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет;
5. Заплащането на такса „тротоарно право” за заведенията на хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега на квадратен метър за цяла заета площ;
6. Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредна обстановка до 31 октомври 2020 г.;
7. Подновяване на изтичащите разрешителни за РИЕ – без авансови вноски, да бъде преустановено действието на чл. 33, ал. 2, т. 1 от Наредбата за период от една година след извънредната обстановка.

Преди броени дни министърът на туризма представи пред туристическия бранш указанията за работа на местата за настаняване и хранене, за да могат да посрещнат своите гости. Даде се възможност на всеки един оператор да прецени дали желае да извършва дейност при подобни условия. Беше прието до 12 месеца да се удължи срокът за възстановяване на сумите на предварително платените ваканции и почивки, като остана и възможността за предлагането на ваучери. Удължен бе и срокът за удостоверенията за настаняване и категоризация до края на годината. Предвижда се и субсидирането на чартърни полети от страна на държавата, когато бъдат възстановени пътуванията между държавите.

Можем да кажем обаче, че в краткосрочен план един от най-сигурните пазари ще си остане вътрешният такъв, което означава, че Община Бургас не може да разчита единствено и само на държавна политика и помощ за преодоляване на последствията от COVID-19.

Така описва ситуацията в общината Живко Табаков.

Ето и още от мотивите на общинския съветник, отнасящи се до предложените 7 мерки:

За да сме конкурентни във вътрешна среда, неминуемо трябва да отделим допълнителни средства за реклама, наред с представянето на ясна стратегия как и какво да рекламираме. През последните няколко години Община Бургас предвижда средства за произвеждането на рекламни материали, които се разпространяват през туристическите информационни центрове, както и през туроператори и агенти, дават се средства и за участието ни на определени туристически борси, които са целеви пазари за нашата дестинация. Това е важно, но не и достатъчно в моментната ситуация. Спешното изготвяне на кризисна рекламна стратегия за ефективно рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация от отдел „Туристически политики и дейности”, както и залагането на средства в размер на 50 хил. лева. за външна, медийна и онлайн реклама, би дало известна преднина на Бургас пред останалите големи градове в страната в битката за всеки един турист. Изключително важно е тази мярка да бъде приложена сега, когато много хотели, ресторанти и туристически обекти реорганизират своите рекламни стратегии и запълват своите заетости. „Агресивното” рекламиране на община Бургас от една страна ще помогне на местния бизнес, а от друга – ще насочи българския турист да избере и предпочете именно нашия район за своята лятна почивка.

Важно е да припомним, че със заповед на кмета бе отложено стартирането на „Зелената зона” от 2 май до второ нареждане. „Движение България на гражданите” винаги е стояло зад позицията, че въвеждането на „Зелена зона” изобщо удря по малкия и средния бизнес, който иска да привлича клиенти, а развитието на малките и средните предприятия е ключово за България и икономиката ни, както и за туристическия отрасъл. Затова подобни мерки трябва да бъдат много внимателно премислени преди да бъдат въведени.

С оглед на настоящата ситуация, считаме за резонно намаляването на действие на „Зелената зона” в частта около Морската градина само за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите.

„Зелената зона” нанесе известни щети на бизнеса в Морската градина през времето на нейното функционира в не толкова кризисен момент, а сега очакванията са загубите да бъдат далеч по-значителни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − thirteen =