Созопол ще посреща туристи

Хотелите в Созопол вече могат да посрещат гости, а ресторантите имат право да работят само на открити площи при разстояние между масите 1,50м. Не се препоръчва използването на мека мебел и декоративни възглавници, тъй като няма как да бъдат дезинфекцирани след всеки клиент. Това заяви кметът на общината Тихомир Янакиев на среща с местния бизнес.

Препоръчително е всеки собственик да изготви алгоритъм на действие, по възможност да не се пресичат потоци от хора

и да бъдат определени критични точки, които подлежат на редовна дезинфекция, като за целта е необходимо да се води регистър. Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности. Във всеки търговски обект трябва да бъдат използвани само дезинфекциращи средства, които са одобрени от Министерството на здравеопазването.

Предвид незавидното финансово състояние, Община Созопол към момента е разработила две икономически мерки.

Първата касае таксиметровите шофьори – тази година те ще заплащат за четири месеца, вместо за шест, и допълнително само, ако упражняват дейност повече от четири месеца. Другата мярка, която ще бъде внесена за гласуване в Общински съвет е да бъдат облекчени ползвателите на общински имоти с целогодишни договори, като бъдат освободени от наеми за два месеца и заплатят за десет месеца, вместо за дванадесет.

Наемателите на сергии вече ще могат да ползват напълно безплатно санитарния възел в читалището,

а силната музика в късните часове ще бъде стриктно контролирана от органите на МВР.

Община Созопол работи и по така необходимия за града информационен център, който да промотира както забележителностите, така и местния бизнес.

Тихомир Янакиев получи предложения от търговците, които ще бъдат обмислени и решенията ще бъдат обявени. Той разясни обстоятелствата покрай почистването и озеленяването на града като не пропусна да благодари на всички, включили се в инициатива „Ние сме Созопол“.

Кметът апелира всички присъстващи да не се колебаят да правят своите предложения, които могат да пуснат и в кутията, поставена за целта до централния вход на Общинска администрация.

По покана на кмета на срещата присъстваха Георги Николчев, съветник по туризма в Министерски съвет и д-р Арман Кацахян от РЗИ Бургас, които разясниха на присъстващите настоящите заповеди и препоръки на държавата, които имат за цел да запазят здравето както на летуващите, така и на самите търговци.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви