Петър Йоново е треньор на
Петър Йоново е треньор на "Черноморец"

„Басейнът е последното място, където може коронавирусът да се появи. Стига да спазваме противоепидемичните мерки и изискванията, които са ни разчертани, всичко ще е наред”.

С тези думи ни посреща управителят на басейна в ученически спортен комплекс – ППМГ „Акад. Никола Обрешков” Петър Йонов.

Плувното съоръжение е третото в града, което отвори врата дни преди отмяната на извънредното положение в страната. Най-нетърпеливи да се гмурната в коридорите, разбира се, са децата, които, според Йонов, след два месеца в застой са истински зажаднели за плувния спорт.

При отлична организация, желязна дисциплина и спазване на правилата, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, всеки един посетител ползва спортното съоръжение. Безконтактното мерене на телесната температура и дезинфекцията на ръцете са първите действия, които задължително се извършват на входа и то много прецизно.

Стриктно се дезинфекцират на час всички повърхности, които се докосват. Това са дръжки на врати, шкафчета, съблекални, стелки и зоната преди влизане в басейна. Хигиенният душ преди и след тренировка е част от спортната култура на всеки любител на водните спортове, така че относно това не е необходим специален инструктаж.
„Децата са научени на дисциплина. Те са здрави енергични, чувстват се силни. Някои се опитват да пренебрегнат невидимата опасност, но дисциплината не им е чужда и няма никакъв проблем за тях. Треньорите оказват също въздействие. Проблем в това отношение нямаме. Децата достатъчно са били стресирани, достатъчно са страдали, заедно с нас. Те също съзнават как един вирус може да съсипе труда на толкова организации и техния собствен.

Като треньор аз също изживях своята криза. Размишлявах как е възможно това нещо. Как кариерата ми е преминала през революции, контрареволюции… А сега един вирус да нанесе такива поражения. Животът ни е научил да преодоляваме такива сътресения. Притеснителното за мен беше, че нямам противник пред себе си. Никога не съм се притеснявал от такива, но този невидим враг внесе голямо сътресение в мен.

Не знаех какво ще срещна на басейна, но това желание, тази енергия в децата, както и тяхната лична отговорност, ме обнадеждават и ми вдъхват увереност”, сподели пред Burgasnews.com Петър Йонов, който е председател и главен треньор в един от най-успешните за всички времена бургаски клуб по водна топка „Черноморец”.

„Търсим начин и възможности да посрещнем предизвикателствата такива, каквито са. Важното е басейните да са отворени. Важното е децата да са живи и здрави, както и техните родители. А с времето другото ще дойде на мястото си.

„Разбира се, нищо вече няма да е същото. И икономическата, и епидемиологичната обстановки ще повлияят. Както казват – няма да изчезне този вирус. Естествено, че ще има някаква промяна, но спортът няма да спре”, е убеден Йонов.

Относно традиционния турнир по водната топка за „Купа Бургас”, който се провежда всяко лято в морския ни град, специалистът в този спорт каза:

„Абсурдно е да си въобразяваме, че международният турнир ще се състои. Обстоятелствата са сложни. Съмнявам се родителите да пуснат децата си в такава обстановка в чужда държава. Както и на мен не ми минава през ум да ходим където и да е. Всички наши приятели замразиха турнирите си. Ние трябваше да участваме в много силни турнирни състезания и това го отлагаме за по-добри времена”.

Любителите на водните спортове се завърнаха във водата със заповед на кмета Димитър Николов и в Бургас работят „Парк Арена ОЗК” и басейните в Математическа гимназия и в „Меден рудник”. От следващия месец, отново при строги мерки за ползване, врата ще отвори и откритият басейн „Флора” в Морската градина.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ся, този управител ли е? Председател на клуб ли е? Треньор ли е? Щото басейна доколкото знам е общински. Т.е. този си издава фактури сам на себе си ли? Кой допуска това? Кой контролира как работят общинските спортни бази? Комунизмът ли се е върнал в общината? Или шуробаджанащината е навсякъде и на никого не му дреме?

  2. Ти да не завиждаш?
    Някои могат две и двеста, ти като не можеш, търси причината в себе си и вини само себе си. Остави на можещите да работят. Ако разчитаме на такива като теб – тежко и горко на всички ни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви