Лондон разхлабва мерките
Лондон разхлабва мерките

Долната камара на британския парламент гласува края на свободното движение на хора, както и отмяната на специалния имигрантски статут на граждани на страните от ЕС, пише АФП.

Отмяната ще влезе в сила след 31 декември, когато приключва преходния период на Брекзит.

Въпреки че одобриха премахването на двата режима, депутатите не гласуваха какви ще са новите правила за влизане на граждани на ЕС в Обединеното кралство и какви права биха имали да работят там.

Премиерът Борис Джонсън вече каза, че ще бъде въведена точкова система, която дава преимущество на висококвалифицираните специалисти.

Това засега са само планове, като детайли как ще изглежда системата няма.

Желанието да бъде спряно свободното придвижване на хора, което е един от основните принципи на ЕС, залегна в основата на успеха на привържениците на Брекзит на референдума за напускане от 2016 г.

Отмяната на двата режима предизвика големи дебати в парламента и британското общество като цяло.

Според плановете на правителството, от чужденците ще се изисква да изкарват поне 25 600 лири годишно, за да имат право да работят в Обединеното Кралство.

Това е под средния доход в страната от 30 420 лири, но над доходите, които имат много чуждестранни служители в сферата на здравеопазването и грижата за деца и възрастни.

От Лейбърситката партия казаха, че е „пълно двуличие“ в петък всички по улиците да аплодират служителите в тези две сфери за работата им в условия на пандемия, а в понеделник да се гласува, че нямат право да работят в страната.

Според официалните данни, около 13 процента от работещите в държавната агенция по здравеопазването (NHS) нямат британско гражданство, а 5,5 процента са от държави от ЕС.

Правителството на Консервативната партия отговори, че вече са осигурили режим, чрез който служителите в сферата на здравеопазването получават работни визи по ускорена процедура.

Въпреки споровете, консервативното мнозинство подкрепи закона за отмяната на свободното движение и специалния статут на гражданите от ЕС и той мина в долната камара на парламента с 351 на 252 гласа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 + two =