Кафе с лимон за по-добра имунна система
Кафе с лимон за по-добра имунна система

Има толкова много начини да пием кафето си – с мляко (класика!), с джинджифил и дори с масло.

Лимонът също се оказва съставка, с която можете да съчетаете кафето си.

Дали ще сложите няколко резенчета от цитрусовия плод, или ще изцедите в кафето си малко от сока му – при всички случаи няма да сбъркате. Тази напитка събира все повече и повече почитатели. Ето защо:

Двойна порция антиоксиданти

Кафето съдържа важни антиоксиданти като флавоноидите. В комбинация с витамин C, който се съдържа в лимона, получавате двойна доза полезни антиоксиданти, които да се борят със свободните радикали през деня. Подобна напитка предотвратява окислителните процеси в организма, провокиращи преждевременно стареене, както и някои хронични заболявания.

По-добра имунна система

Ползите от витамин С са всеизвестни. Но малцина знаят, че кофеинът също е в състояние да засили естествената бариера на организма ни. Кафените зърна (т.е. това не се отнася за разтворимото кафе) съдържат желязо, цинк и няколко важни витамина от група В. Тези активни вещества стимулират производството на имуноглобулини (те неутрализират бактериалните токсини) и така тялото ни се подсигурява със защита срещу вируси.

По-добра когнитивна функция

Има защо много хора да не могат дори да си помислят за работа, преди да изпият кафето си. Кофеинът действа върху аденозиновите рецептори в мозъка, премахвайки усещането за сънливост и повишавайки работоспособността и концентрацията. Активните съставки в лимоновия сок имат подобен ефект. Той е по-слаб от кафето, но в комбинация с него можете да получите енергиен заряд за целия ден.

eva.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви