Джиросването на акциите на Левски от формалния собственик Георги Попов на Бойко Борисов е невалидно и промяна в собствеността на клуба няма. Това обяви професорът по търговско право Огнян Герджиков.

Преди време, в интервюта пред медии, Герджиков обяви, че премиерът е собственик, но направи уточнение, че не е виждал джирата. Според него единственото, заради което сделката е невалидна е, защото „акциите и временните удостоверения се джиросват на гърба“.

До момента пликът с акциите на клуба, който беше занесен в Министерския съвет, а след това и в офисите на „Левски“ от телевизионния водещ Сашо Диков, не е бил показван публично от двете страни.

„Когато завършвах един стар юрист ми каза: „Добрият юрист не трябва да вярва на ушите си, той трябва да вярва на очите си“. Аз преди няколко дни не го послушах, зададоха ми въпрос за джиросването на акциите и кой е собственик. Казах, че джирото е едностранна сделка, от него задължения за джиратаря няма никакви и той не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите“.

„Вчера (в събота) видях т.нар. джиро и се плеснах по челото какви мнения давам. Това, което беше показано не е никакво джиро, младите хора биха му казали пунта мара. Една ценна книга се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, на него се залепва един бял лист и на него продължава джиросването. Това е единен документ, не могат да бъдат два, за да се проследи непрекъснатият път на джирата“, обясни Герджиков в „Тази неделя“.

„Всъщност това не е нищо. Следва, че това е един удар във въздуха, нищо не е станало. Собственик на акциите е този, който се е опитал по този начин да джироса. Ако това е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха цялата държава една седмица. Мисля си обаче, че е направено от недостатъчно знание“, добави Герджиков.

Сагата с акциите на „Левски“ започна в сряда, когато те бяха изпратени от васил Божков и формалния собственик Георги Попов на министър председателя. Борисов отказа да ги приеме, а три дни по-късно обяви, че „казус няма” и не иска да бъде замесван.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви