Всички знаем, че много наши навици не са добри, но невинаги сме готови да се откажем от тях. Затова специалистите се опитват да ни помогнат как да живеем по-добре и да намалим влиянието на лошите ни навици.

Здравословно хранене и противоракова диета

Балансираното хранене може да ни спаси от много заболявания. По света вече се наблюдава дори патологична мания за правилно хранене, наречена орторексия. Японският начин на хранене с риба и морски продукти или средиземноморската диета, залагаща на зехтин, зеленчуци, риба и вино, се посочват като добри примери за балансирано хранене. Позволена е и консумацията на две чаши алкохол на ден за мъжете и една за жените, като например вино или бира.

Доброто хранене включва не само съдържанието в чинията, но и атмосферата по време на хранене, според френски социолози и психолози. Ритуалите при хранене са неизменна част от всяка култура и са много важни за здравословното хранене. Препоръчва се хората да се хранят в компания и да си организират семейни обеди. Самостоятелното приготвяне на ястията вкъщи може да подобри качеството на дневното меню и да го направи по-разнообразно и здравословно. Френски психолози наричат това „хранителен хедонизъм“.

Намаляване вредата от пушенето

Съвременната цивилизация е базирана на принципа на удоволствието. Това изтъква Хосе Куейрос, представител на португалската неправителствена организация за устойчиво развитие„APDES“. Но получаването на удоволствие от храна, алкохол или цигари трябва да бъде съпътствано с мерки за намаляване на вредата, според него. Практиката на пълните забрани не е ефективна, затова и пушенето е разрешено, смята Куейрос. Достатъчно е да си спомним за Сухия режим в САЩ през 30-те години на 20 век, който доведе до разцвет на незаконната търговия, отравяния с фалшив алкохол и бюджетен дефицит.

Много по-ефективно и безопасно е да се предлагат алтернативни бездимни продукти, които причиняват по-малка вреда както на човека, страдащ от зависимост, така и на хората около него.

Примери за такива продукти са електронните устройства и системи за доставяне на никотин, които са по-ефективни за спиране на пушенето и очевидно са по-малко опасни, тъй като съдържат значително по-малко канцерогенни и токсични вещества. Това казва проф. Давид Заридзе, член-кореспондент на Руската академия на науките, работещ в Научния център по онкология „Н. Н. Блохин“в Москва. Всички препоръки обаче трябва да се основават на коректни научни изследвания.

Защита от слънцето, но едновременно с това достатъчно витамин D

Ултравиолетовите лъчи са основен рисков фактор за рак на кожата. Най-тежката форма на този вид рак е меланомът. Всяка година в света се откриват 132 хил. случая на меланом, а през 2018 г. от меланом са починали над 60 хил. души. Пример за ефективна кампания за профилактика на меланома е Австралия, където всяка година се отчита 5% намаление на заболеваемостта.

Там са забранени солариумите, докато в Европа и САЩ те още са разрешени. Профилактиката на рака на кожата се осъществява с ползване на слънцезащитни кремове, но те не са панацея. На първо място, те не предпазват от всички видове ултравиолетови лъчи. На второ място, достатъчно количество от крема трябва да се поставя на всеки два часа. На трето място, хората, които ползват тези кремове, се излагат по-дълго на слънце.

Сега се появиха нови и по-удобни за ползване кремове (например под формата на спрей), които съдържат антиоксиданти и др. Разработени са и специални пластири с чип, който измерва нивото на УВ лъчите и подава сигнал към мобилно устройство. Но както и при пушенето, трябва да се промени поведението на хората – да не се пекат на плажа между 11:00 и 16:00 ч.

Ако в този времеви интервал в Австралия на плажа има деца, на родителите се налага глоба, те са длъжни да поставят слънцезащитен крем половин час преди излизане от вкъщи, никога да не се ползват шезлонги, да се стои на сянка, да се носи слънцезащитно облекло. Освен това, и населението, и личните лекари трябва да се научат по-добре да разпознават рака на кожата на ранен етап. Освен преглед, за ранна диагностика се прилагат и дерматоскопия, система за медицинска визуализация (FotoFinder) и изкуствен интелект.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви