Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта.

Темата за бензиностанциите е вторична тема, тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

По думите му те ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и места, където големите вериги не искат да изграждат обекти. Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас. Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора – пазарът ще реши, отсече министърът.

Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняване на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов. По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.

Ще се търси собствено финансиране за изграждането на бензиностанции, а не чрез бюджета, обясни икономическият министър Емил Караниколов. Той уточни обаче, че първо законът трябва да бъде приет. Финансовият министър допълни, че броят на данъчните складове, които ще бъдат изградени, ще зависи от това каква е необходимостта.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви