Загубите са в пъти повече от предишни кризи
Туризмът ще претърпи нечувани до момента загуби

Спадът в туризма в световен мащаб, в национален за България и в местен – за Бургас, ще бъдат в пъти по-големи от тези, които сме преживели от предишна епидемия – от SARS през 2003г. и икономическата криза през 2009г взети заедно. Това заяви директорът на Колежа по туризъм в Бургас  Проф. д-р Братой Копринаров. Той беше сред участниците във форум-дискусия „Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на COVID-19“, който се реализира по проекта K-TRIO 4 – „Researchers in the Knowledge Triangle“, финансиран от програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020.

На него се събраха специалисти и представители на туристическия бранш, които обсъждаха предизвикателствата пред туризма в условията на COVID-19. Срещата беше организирана от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, който е партньор по проекта.

Университетът е и партньор по проект УНИТ-е за върхови постижения в науката, по който ще бъдат създадени 4 лаборатории, в които науката ще създава технологии, полезни за бизнеса.

Проф. Копринаров направи анализ на икономическите последици от пандемията в сферата на туризма в световен мащаб и на местно ниво.

През 2003г. заради епидемията от SARSпътуванията с цел туризъм са намалели с 0,4% или 3 млн. През 2009г. икономическата криза е намалила туристите с 4% или 37 млн. За пандемията през 2020г. има три сценария, в зависимост от това как ще се развие ситуацията с болестта. В най-добрият случай пътуванията ще намалеят с 58%, във втория вариант – със 70% , а в най-лошия – със 78%.

Ако той се осъществи, приходите в туризма ще намалеят с 1 трилион и 700 млрд долара.

Загубите за туризма ще са колосални
Приходите в Бургас ще намалеят с 50%

Статистиката показва, че през 2009г. у нас е имало 20% спад на туристите. В следващите 10 години се отбелязва ръст, но разходите на българите за почивки у нас рязко спадат от 2011 до 2019г.  Според проф.  Копринаров това се дължи на факта, че са се повишили доходите на българите и те вече предпочитат да почиват в чужбина.

В Бургаска област през 2019г. са регистрирани 27 155 000 нощувки. 17 480 000 от тях са реализирани от чужденци. Българите са били 35% от всички почиващи в региона. Приходите за миналото лято са били почти 2 млрд. лева. Очакваният спад тази година е 50%.

Тази година се очаква рязък спад в бранша. Проф. Копринаров посочи мерки, които могат да се приложат, за да се спаси сектора от масови фалити. На първо място е превенцията и грижата за опазване на здравето и живота както на туристите, така и на персонала. Като една от най-ефективните мерки е дистанцията в местата за настаняване и ресторантите. Заради невъзможността това условие да се спази, 36-те дискотеки и нощни клубове в Слънчев бряг няма да бъдат отворени.

Финансовите стимули, които са въведени до момента, са работещи, смята професорът. Трябва да се наблегне още на рекламата, намаляване на ДДС за туристическия сектор, създаването на европейска пътна карта и зелени коридори, както и регламенти за междуфирмено разплащане. Освен това е необходимо директно подпомагане на потреблението на домакинствата, смята проф. Копринаров.

Той уточни, че е възможно намаляването на ДДС в туризма на 9% да стане още от 1.07.2020г., а не догодина.

Професорът препоръча да се предлагат дигитални услуги за по-добро и безопасно обслужване.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви