Москва

Европейската комисия разполага с данни, че близки до Кремъл източници работят за разпространяването на конспиративни теории за пандемията от коронавируса SARS-CoV-2. Това заяви официалният представител на външнополитическия офис на ЕС Петер Стано пред в. „Bild am Sonntag“.

„Наблюденията ни показват, че различни официални и подкрепяни на държавно ниво източници – тоест близки до Кремъл източници и руски държавни медии, продължават да разпространяват теории на заговора и дезинформация (във връзка с коронавируса – бел. ред.) в ЕС и съседните му страни.

По думите му, целта на тази кампания по дезинформация е да се ерозира доверието към ЕС и страните-членки, да се поставят под съмнение мерките, предприемани в Европа за преодоляване на кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

Тези, които започват подобни кампании, се стремят да „подкопаят доверието на обществеността към местните власти“, подчертава Стано. Той посочва, че в сегашната ситуация са възможни „сериозни последици за общественото здраве“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви