Липсата на движение заради социалната изолация се отрази зле на много хора. Продължителното седене пред компютъра и лежането на дивана, в комбинация с приема на вредни храни и недостатъчно сън, неминуемо води до покачване на килограмите. А лятото идва и трябва да вземем мерки, за да може да влезем в старите си дрехи и да не се срамуваме да ходим по бански.

С връщането ни към нормалния ритъм на живот всеки може да ходи повече пеша и да спортува по-активно. А това върви ръка за ръка и с правилен хранителен режим.

Ако сте направили бирено коремче и паласки по време на извънредното положение, не е нужно да се подлагате на драстични режими. Достатъчно е да започнете да се храните здравословно и да ограничите въглехидратите. Ако искате да се пречистите за седмица-две, може да опитате диета с яйца, с която може да свалите до 10 кг за 14 дни, стига да подходите сериозно.

Какво представлява диетата с яйца?

Основното, което трябва да знаете е, че яйцата са ценен източник на протеини. Броят, който се приема на ден зависи от пола, възрастта и нивото на физическа активност.

Има няколко варианта на режими с яйца, като при всички протеините са за сметка на въглехидратите, които трябва да бъдат сведени до минимум. При едни се ядат само яйца, а при други може да се похапват и други храни. Забранени са ориз, хляб, захарни изделия и алкохол. Картофите могат да присъстват, но в малки количества.

За предпочитане е режимът с яйца да бъде до две седмици, но не повече. Те са нискокалорични и засищат. И тъй като тялото усвоява по-бавно протеина от тях, метаболизмът работи по-добре, което се отразява и върху изгарянето на калориите.

Ако искате да влезете във форма, трябва да пиете много вода и други неподсладени течности – до 10 чаши на ден. Двигателната активност също е много важна.

Примерно меню за две седмици:

Ден 1

Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.

Обяд – два печени картофа на фурна и две средни ябълки за десерт.

Вечеря – зелена салата и печено пилешко месо.

Ден 2

Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.

Обяд – зелена салата и порция пилешко месо.

Вечеря – задушени зеленчуци и две варени яйца. Десертът е от един портокал.

Ден 3

Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.

Обяд – 200 г обезмаслено сирене, един печен картоф и един домат.

Вечеря – салата с парченца пилешко месо.

Ден 4

Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.

Обяд – плодове по избор.

Вечеря – варено пилешко месо със зелена салата.

Ден 5

Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.

Обяд – две варени яйца и зеленчуци на пара за гарнитура.

Вечеря – зелена салата и порция печена риба на скара.

Ден 6

Закуска – две варени яйца и един цитрусов плод по избор.

Обяд – един домат, пилешко на скара и гарнитура от задушени зеленчуци.

Вечеря – само задушени зеленчуци или сготвени на манджа, но без брашно.

Същото меню се повтаря и през втората седмица.

Бонус

Диетата е ефективна, но само за отслабване в краткосрочен план. Чрез приема на яйца вие ще си набавите необходимото количество витамин В-12, витамин D и желязо. Понякога, между храненията, може да си позволите похапването на кисело мляко, което също е пълно с протеини.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви