Д-р Паздеров помага на хотелиерите залетния сезон
Д-р Паздеров обясни методите за тестване

Препарат на нанооснова осигурява дезинфекция за цяла година с едно нанасяне. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас. Той беше един от лекторите на форума, организиран по  проекта K-TRIO 4 – „Researchers in the Knowledge Triangle“, финансиран от програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Целта му е да помогне на туристическия бранш в борбата с COVID-19. Срещата се проведе в аулата на медицинския колеж в Университет „Проф. д-р  Асен Златаров”, който е партньор по проекта.

Той е партньор и по проекта УНИТ-е, по който ще бъдат изградени 4 лаборатории за върхови постижения в науката. Те ще бъдат насочени към бизнеса и ще създават технологии с реално приложение в икономиката.

Сега университетът предлага на хотелиерския бизнес препарат – двукомпонентен разтвор на нанооснова, който е немска разработка и е на база на механично и физично действие.

Нанася се  върху повърхности или текстил. Върху гладки повърхности действието му е 1 година, а върху текстил – 6 изпирания. Това обясни д-р Паздеров на представители на туристическия бранш. Препаратът вече се използва в оперативния щаб на общината, с него са обработени и други съоръжения. Тест показва, че след седмица след обработката по повърхностите няма никакъв бактериален растеж.

Една опаковка е достатъчна за 12 кв.м. и струва 40 лв, уточни д-р Паздеров и допълни, че за една детска градина например обработката излиза 1000лв.

Директорът на РЗИ Бургас разясни на хотелиери и ресторантьори мерките срещу пандемията преди началото на летния сезон. Други възможности за дезинфекция са препарати, задължително на спиртна основа, апарати за стерилизация на въздуха, които могат да се включват и към климатици и бактерицидни лампи, които се използват, когато в помещенията няма хора.

Хотелиерите имаха много въпроси, свързани с чуждите туристи.

Как да са сигурни, че гостите не са болни, какво се случва, когато се установи заразен турист, кога и как се прилага карантина и т.н. Д-р Паздеров обясни, че всеки хотел трябва да си изработи отделен алгоритъм, по който да работи. Задължително трябва да има договор с медицинско заведение.  Препоръките са на персонала периодично да се правят тестове. В РЗИ ще се подават списъци и медицинските специалисти могат да извършват тестове в пулове. Цената на най-точния бърз тест – PCR е 80 лева. Но изследването обхваща 5 човека наведнъж на тази цена.

Друга възможност е да се изследват гостите за антитела.

Те отразяват заразата дори и ако болният няма симптоми. За това има няколко вида тестове. Освен бързите, има и нов вид, който се провежда без медицинска апаратура. Цената му е 48 лева. Много от хотелиерите обаче вероятно ще предпочетат серологичните тестове, които са много точни, резултатите излизат до 30 минути и цената им е 9 лв.

Хотелиерите ще бъдат длъжни да разпитват всеки гост за здравословното му състояние. Ако се наложи да бъде карантиниран, това може да става и в хотела, като няма да е необходимо да се затваря цялото заведение. Това става обаче със съгласието на хотелиера. За сезонните работници също ще важи 14-дневната карантина.

Приложение показва къде е най-близкият дефибрилатор
Проф. Бозов обясни как се спасява живот

Проф. Христо Бозов, който е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ – Варна, към ВМА и преподава в медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ , показа методите за действие, ако в хотел се наложи да се спасява човешки живот.

Във връзка с пандемията, вече не е препоръчително да се прави изкуствено дишане.

Световните здравни организации вече препоръчват първо да се активира сърцето, ако то е спряло, с удар в гръдната кост, след това обдишване с апарат и накрая – дефибрилатор.

Хотелиерите заявиха, че не всяко място за настаняване има дефибрилатор. Проф. Бозов уточни, че вече има приложение за телефон, което показва къде най-близо до вас има такъв.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви