Проф. Сотиров представя нова платформа
Софтуер за хотелиери

Безплатен иновативен, даващ указания за безопасността на хотелиери, ресторантьори и туристи софтуер, представи днес в Бургас проф. Сотир Сотиров. Той е ръководител на проекта K-TRIO 4 – „Researchers in the Knowledge Triangle“, финансиран от програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Той ще бъде представен и в „Нощта на учените“, която тази година ще се проведе на 28.11.

Днес в в аулата на Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” Бургас се проведе форум-дискусия „Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на COVID-19“.

Форматът събра на едно място водещи специалисти от здравеопазването, информационните технологии и туризма в морския град, членове на центъра за високи постижения по проект UNITe и представители на туристическия бранш. Целта е да се насърчи ролята на междудисциплинарното сътрудничество като основа за преодоляване кризата с COVID-19 и последващо устойчиво развитие на важните сектори от икономиката в региона.

Туризмът е един от най-силно засегнатите сектори от появата на КОВИД-19. В същото време, той съставлява най-голям дял от икономиката на Бургаска област.

От огромно значение е възможно най-бързото излизане на туризма от кризисната ситуация с оглед и на предстоящия активен сезон на лято 2020, каза професор Сотиров.

В последните седмици Община Бургас съвместно с РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна разработването на алгоритъм от мерки, които да бъдат прилагани в хотелите. За да даде реален резултат обаче, местата за настаняване трябва да изготвят индивидуални планове за създаването на добра организация на работата, уточни зам. Кметът по туризъм Дияна Саватева.

В тази връзка по време на събитието бяха дадени насоки за конкретното прилагане на мерките от експерти от здравеопазването, информационните технологии и туризма.  Проф. Сотиров посочи взаимовръзката между този проект, по който университетът е партньор с други 8 научни института и университети и другия проект, по който се работи в бургаския университет – УНИТ-е .

Той обобщи идеята на двата проекта – развитие на науката и как да я приложим в ежедневието си.

Целта е до 2023г. да се изгради голяма мрежа от клъстъри, в които да се прави наука на високо ниво.

В Университет „Проф. Асен Златаров” по проекта УНИТ-е ще бъдат изградени 4 лаборатории за върхови постижения в науката, които ще привлекат млади, знаещи и можещи хора, каза проф. Сотиров.

Приложението, което е разработено в университета и ще бъде предоставено  на туристическия бранш ще напомня на хотелиера или ресторантьора кога и как трябва да се почистят и обработят стаите, тоалетните, басейна, кухнята и т.н., за да се осигури безопасността от заразяване с COVID-19 както на персонала, така и на туристите.

Всичко за Бургас на една платформа
Платформата представя и данни за пандемията

Даниела Алексиева – управител на „Иновационни системи” Бургас представи и платформата smartburgas. Тя е създадена в помощ на гражданите и туристите. В нея може да се намери както информация за различни телефони на институции, услуги, свободни парко места, болници, спорт, забележителности и виртуална обиколка на Бургас, така и актуална информация за пандемията. Създаден е чатбот, чрез който системата отговаря на въпроси на туристите, свързани с болестта и така спестява много време на персонала на хотелите.

Платформата може да бъде прикачена към хотелиерските системи и да бъде в помощ и на туристи, и на хотелиери.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви